+ Irodalom

Ebben a vasúti pénztárban 25 centért 5 ezer dollárt fizettek

A vasúti pénztárban állta a sorát egy nő, mikor megpillantott egy táblát a kassza fölött. Ötezer dollárt fizetünk 25 centért. Tetszett neki az ajánlat, gondolta, bevált egy tízdollárost kétszázezer dollárért.

Furcsa hírek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1929 – a képen port augusta vasútállomás ’29-ben

október, Németország – Egy tudós hosszas gondolkodás után rájött, hogy nem csak a zsebkendőket kellene kimosni, hanem a zsebeket is, mert a zsebkoszban megbúvó bacilusok rögvest megfertőzik a tiszta zsebkendőt. A tudós olyan zsebeket ajánlott a divattervezőknek, amelyek legombolhatók a ruháról, és a zsebkendővel együtt kimoshatók. Csakhogy a divattervezők szerint ez a zseb hülyén nézne ki. A divat jobban visel egy kis bacilust, mint az idétlen öltözetet.

október, USA – Egy rablóbanda elunta a fáradságos kasszafúrást, és úgy döntött, inkább két postagalambot küld a bankigazgatónak. A galambok nyakában egy-egy fekete erszény lógott, az egyikben levél, melyben arra kérték, tegyen az erszényekbe 50 ezer dollárt, és nyissa ki az ablakot. A bankigazgató a rendőrség javaslatára válaszlevelet küldött, melyben személyes találkozót kért. A rablók válaszlevéllel küldték vissza a galambokat. Még ma megölünk, ha nincs pénz! A férfi reszketve tömte meg a kis zsákokat, s hosszan nézett a galambok után. Jaj, csak le ne vadássza őket valaki.

október, Hollandia – 652 évvel ezelőtt karácsony napján kilépett a tenger a medréből és elnyelt ötven falut a lakosokkal együtt. A Zuider-öböl medre a tengerszint alatt feküdt, s néhol hat méter vastag vízréteg borította. Hamarosan egy mérnök régi álma válik valóra, lecsapolják az öblöt, melyben kétszázezer ember talál majd megélhetést a holtakat borító iszapon.

november, Anglia – Handonban oktatták azokat a pilótákat, akik a repülőgépből kiáramló színes füsttel szavakat írnak az égre. A fiatalember kiképzése azzal kezdődött, hogy megtanulta a szavakat fordítva leírni, a betűk vonalai bevésődtek a fejébe. Majd biciklire szállt, és a ráerősített tartályból kifolyó festékkel az aszfaltra írt, és csak ezután jöhetett a légi írás. A férfi tapasztalt pilóta volt, de most, hogy a fejébe húzta a sisakot, dermesztő gondolat ragadta magával: kétszáz kilométeres sebességgel rajzolni az égre?

november, Kaukázus – A sziklák között élt egy nagy család, lehettek vagy háromszázan. Náluk az asszony hordta a nadrágot, fát vágott, túrta a földet, vadászott. A férfiak a pujával maradtak otthon, nevelték, gügyögtek neki, s ha úgy hozta, bekísérték az asszonyt a városba, s a cipekedő nő láttán hálát adtak az égnek, mennyivel könnyebb a férfisors.

november, USA – A vasúti pénztárban állta a sorát egy nő, mikor megpillantott egy táblát a kassza fölött. Ötezer dollárt fizetünk 25 centért. Tetszett neki az ajánlat, gondolta, bevált egy tízdollárost kétszázezer dollárért. Megvette a jegyet, majd az üzlet felől érdeklődött. 25 centért egy nyomtatványt kapott. Töltse ki, mondta a pénztáros, és írja be a kedvezményezett nevét és címét, ő kapja majd az ötezer dollárt, amennyiben ön lesz szíves a vasúton elhalálozni.

december, Oroszország – Két szibériai prémvadász beszélgetett az állatok nyúzása közben. Mikor jönnek a szőrméért, kérdezte az egyik. Nem tudom, talán egy hét múlva, mondta a másik. Akkor lesz időnk kivágni az erdőt, meg lehalászni a tavat. Azt már nem, a múlt héten befagyott. Akkor halászunk a lékben. De hát mi prémvadászok vagyunk! Igazad van, de akkor hagyjuk a földben azt a sok jó ércet? A fenébe, az ember lassan beleőrül, csak ne lenne Szibéria ilyen gazdag nyersanyagban.

december, Peru – Tíztonnás repülőgépek szállították a bányászokat és a bányagépeket arra a vidékre, amelynek elérése földi úton több hetet vett volna igénybe. Egy bányász, aki tizenöt éve dolgozott a föld alatt, azért vállalta ezt a feladatot, mert úgy tudta, ejtőernyővel kell a tárnák közelébe ugrani.

december, USA – Egy Los Angeles-i lány vidáman bandukolt hazafelé a hóesésben, kezében hét darab bevásárlószatyor, tele mind szebbnél szebb ajándékkal. Talán még dalolt is, de ebben nem lehetünk biztosak a forgalom zaja miatt. Mikor a házuk elé ért, boldog karácsonyt kívánt a házuk előtt posztoló rendőrnek, s a vállára terített egy vadiúj boxeralsót.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top