+ Irodalom

Esterházy törökül, Esterházy-est és irodalmi hírességek

A 35. Isztambuli Nemzetközi Könyvvásáron nagynevű írók és költők várják a rajongóikat Isztambul kulturális és művészeti központjában, a TÜYAP-ban.

Esterházy Péter munkássága is témája lesz a szombaton kezdődő Isztambuli Nemzetközi Könyvvásárnak, amelyen Magyarország ötödik alkalommal vesz részt.

A több mint 100 ezer négyzetméteren, 12 pavilonban megrendezett vásár a régió legfontosabb könyvvására, évente mintegy félmillió látogatót vonz. A kiállítók között megtalálható Törökország összes jelentős kiadója, valamint több mint 20 ország irodalmi életének képviselői.

A magyar irodalom a Publishing Hungary program és az Isztambuli Magyar Intézet (IMI) szervezésében jelenik meg a vásáron. A standon megtalálható lesz a júliusban elhunyt Esterházy Péter összes törökre fordított műve. November 14-én, a vásár helyszínén kívül, a város Beyoglu körzetében irodalmi esttel is megemlékeznek a Kossuth-díjas alkotóról.

A könyvmolyok számos világhíres török és külföldi íróval, költővel találkozhatnak majd a rendezvényen.

Ott lesz a híres francia gyermekkönyv író, Brigitte Labbe, a francia filozófus Oscar Brenifier, akinek legújabb kötetét, a „Filozófus gyermek” meg is lehet majd vásárolni. A gyerekek ezen kívül találkozhatnak még Isabelle Millionnal, és David Simpsonnal is.

A könyvvásáron tiszteletét teszi a brit író és szerkesztő, Dan Hancox, kinek cikkei és publikálásai olyan újságokban jelentek meg, mint a Guardian. Művei főként a zenéről, a pop kultúráról és a politikáról szólnak.

Az ausztrál politológus, társadalmi és kulturális antropológus, Thomas Schmidingerelőadásának címe „Mi történik Szíriában? Polgárháború, a kurd és a belső erők”.

A „Fiatalkor és az irodalom” című programnak először a 10. Isztambuli Költészeti Fesztivál adott otthont. Ez az esemény idén az Isztambuli Nemzetközi Könyvvásáron látható.

A fesztiválon a rajongók többek között Claudia Piccinoval, Ragnheiður Harpa Leifsdóttirral, Krystalli Gylniadakisszal, Marta Markoskával, Nasseem Daghestanyval, Teodora Balabanoviccsal és Tereza Riedlbauchovával találkozhatnak.

A könyvvásár idei díszvendége Németország. Az első négy napon a „A szavak hatása”program keretében a modern német irodalommal és gyermekirodalommal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A rendezvény kiemelt vendége Ionna Kuçuardi professzor, a fő téma pedig a „Filozófia és az emberiség”. A 35. Isztambuli Nemzetközi Könyvvásárral párhuzamosan a 26. Isztambuli Nemzetközi Művészeti Vásár is látogatható lesz.

Isztambulban 1982 óta tartanak könyvvásárt, amely néhány éve bővült nemzetközivé. A rendezvény november 20-án ér véget.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top