+ Média

Egyperces, örkényi videokommentárok a Népszabadság-ügyről

A Népszabadság megszüntetésének drámai körülményeit kezdte vizsgálni a Nyolc óra negyven elnevezésű alkotói közösség. A Facebook-on és a youtube megosztóoldalon közzétett egyperces videókban ismert személyiségek és hétköznapi arcok mesélnek ugyanarról: mit csináltak október 8-án, szombat reggel nyolc óra negyvenkor.

A Népszabadság megszüntetésének drámai körülményeit kezdte vizsgálni a Nyolc óra negyven elnevezésű alkotói közösség. A Facebook-on és a youtube megosztóoldalon közzétett egyperces videókban ismert személyiségek és hétköznapi arcok mesélnek ugyanarról: mit csináltak október 8-án, szombat reggel nyolc óra negyvenkor. Ez volt az az időpont, amikor a Mediaworks kiadóvállalat „az új koncepció kialakításáig” felfüggesztette az újság papírváltozatának megjelentetését. A kiadó az online felületet is elérhetetlenné tette. A nol.hu tartalmait a felhasználók a mai napig nem tudják megnyitni.

A videosorozat készítőinek célja, hogy kifeszítsék a pillanatot, és elhelyezzék benne a közel hatvan éves újság „kivégzését”, melynek hátterében többek szerint nem üzleti, sokkal inkább politikai manőverek állnak. Parti Nagy Lajos író, akinek tömör, percre vágott reflexiójával indították a sorozatot, úgy vélekedett, a kormányfő és a rezsim „mocskos, ocsmány gesztusa” a megfélemlítést szolgálja, a Népszabadság bezárása után pedig mindenki felmérheti, mire számíthat a közeljövőben.

Kácsor Zsolt író, a lap október 8-a óta felfüggesztett (időközben a laptól közös megegyezéssel távozó) újságírója úgy fogalmazott, a Népszabadság eltüntetése

kulturális és politikai értelemben is nemzetellenes bűncselekmény, ilyet nem lehet megcsinálni civilizált országban.

Radnóti Zsuzsa telefonon kapta a hírt, bombarobbanáshoz hasonlította.

Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy magánemberi és állampolgári létemben is megtámadtak

– mondta a dramaturg.

Iványi Gábor lelkész arról beszélt: a zsarnokság természete, hogy nem tud nagyvonalú lenni.

Az a telhetetlenség, amivel (a hatalom) nekiesik a nyilvánosság fórumainak, nem fog megállni, az üzemi lapokig elmennek, és meg fognak szüntetni minden fecnit, minden villamosjegynél nagyobb papírt, ami olyasmi lehet, amit nem engedélyeztek.

Rab László, aki közel harminc éven át dolgozott a Népszabadságnál, az alkotói közösség nevében azt mondta a Librariusnak, hogy a sorozatban szereplő Radnóti Zsuzsa az egyik utolsó interjúalanya volt, a beszélgetést 7-én, pénteken rögzítette, megírni és megjelentetni már nem tudta. – A sors fintora – jegyezte meg Rab -, hogy Örkény István özvegye egyperces időkeretben mondta el álláspontját a „vérzivatarról”. Az újságíró szisztematikus feldolgozást ígért, melynek során ki kell derülnie, hogyan temette maga alá a politika a Népszabadságot.

Interjúalanyaink számára is furcsa a szokatlanul rövid időtartam. De van úgy, hogy egy perc alatt is el lehet azt mondani, amit máskor hosszú évek alatt sem.

A Nyolc óra negyven videói és közleményei itt érhetők el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top