+ Irodalom

Esterházy, Darvasi és sok más irodalmi csemege a bécsi könyvvásáron

Ötödik alkalommal mutatkozik be a Duna-menti országok irodalma a bécsi könyvvásáron.

Ötödik alkalommal mutatkozik be a Duna-menti országok irodalma a bécsi könyvvásáron a Donau Lounge keretein belül, szerdán este pódiumbeszélgetéssel nyílik meg a programsorozat.

A magyar kezdeményezésre létrejött Donau Lounge idén tíz országból mintegy negyven vendéget vonultat fel.

A program saját színpadán szombaton délután Esterházy Péterre emlékezik Darvasi László író, Esterházy korábbi osztrák lektora, Angelika Klammer és egykori író-kollégája, a cseh Josef Formánek. Ugyanezen a napon Darvasi László Téli reggel (Wintermorgen) című, német nyelven is megjelent könyvét mutatják be az író részvételével.

Vasárnap délután a pécsi egyetem és az ausztriai Krems városában működő egyetem közös csereprogramjáról tartanak pódiumbeszélgetést, többek között Méhes Károlynak, a Pécsi Íróprogram vezetőjének és Margarita Kinstner osztrák írónőnek a részvételével.  Később Péterfy Gergely A kitömött barbár (Der ausgestopfte Barbar) című művének német nyelvű változatát mutatják be.

Pénteken Böszörményi Zoltán Regál (In den Furchen des Lichts) című regényét ismerteti Hans-Henning Paetzke német fordító. Ugyanezen a napon a Baranya megyei Véménden született német író, Josef Trabert saját családja nehéz történetét feldolgozó művével ismerkedhet meg a közönség.

A csütörtöki programban szerepel még az 1956-ban Bécsbe menekült Sebestyén György íróról szóló emlékkötet bemutatása is.

A Duna Lounge projekt, amelynek célja a dunai országok kulturális együttműködésének erősítése, 2012-ben indult Bécsben. A programot négyszer rendezték meg az osztrák fővárosban, és további hat alkalommal szerte Európában is megtartották. A Duna Lounge képviseltette magát Marosvásárhelyen, Ukrajnában, Románia egyik legnagyobb könyvvásárán, a Bookfesten és a Lembergben megrendezett nemzetközi könyvfórumon is bemutatkoztak már. A közeljövőben Szerbiában is terveznek programot.

A Publishing Hungary Program keretében megrendezett Douna Lounge széleskörű nemzetközi összefogásban valósulhat meg, olyan partnerekkel mint az osztrák minisztériumok, a Traduki nemzetközi irodalmi fordító szervezet, osztrák irodalmi intézmények, a dunai országok bécsi kulturális intézetei, valamint számos egyéb kulturális szervezet.

A nemzetközi bécsi könyvfesztivál Ausztria legnagyobb könyvmustrája, amelyen idén 17 ország 350 kiállítója vesz részt. A fesztivált november 10. és 13. között rendezik meg, de már november 9-én az olvasás hossz éjszakája elnevezésű eseményen több programmal is készülnek a szervezők.

Szerdán késő este a Donau Lounge színpadán a régió kultúrpolitikájáról tartanak beszélgetést, amelyet Méhes Márton a Donau Lounge megálmodója és koordinátora tart. A beszélgetőpartnerei lesznek az osztrák külügyminisztérium kulturális illetékese, az EUNIC Ausztria, a külföldön működő nemzeti kulturális intézetek európai ernyőszervezetének elnöke, a Duna menti Régió Országainak Munkaszövetségének (Arge) vezetője és a brüsszeli Duna Stratégia Pont vezetője is.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top