+ Irodalom

Ebből a névsorból kerül ki az idei Horváth Péter Ösztöndíj nyertese

horváth péter ösztöndíj

Az ösztöndíj összege nettó 6.000 euró.

Az idén negyedszer adják át a kortárs ma­gyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére 2013-ban létrehozott irodalmi ösztöndíjat. A Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publi­káló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű né­metor­szági megjelentetésének elősegítése.

A legjelentősebb pénzösszeggel járó hazai irodalmi ösztöndíjat dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a ma­gyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre.

Az ösztöndíj összege nettó 6.000 euró. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egyhónapos – berlini alkotói tartózkodásra is. Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben pedig Áfra János nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriuma a kezdetektől Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László (a fenti képen). Az Esterházy Péter fájdalmas halálával megüresedett kurátori posztot 2017-től Parti Nagy Lajos tölti be.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium Berlin és a Litera.hu(Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén ünnepélyes keretek közt, a sajtó jelenlétében adják át – az idén 2016. december 8-án, csütörtökön 18 órakor az Unplugged Kávézóban (Budapest, Várfok u. 15.). A versenyben maradt három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelölt nevét a Litera egy héttel a díjátadás előtt, 2016. december 1.-én ismerteti.

A kuratórium által a kiadók javaslatai alapján összeállított Top10-es lista az idén a következő:

Bartók Imre (1985): Láttam a ködnek országát (Jelenkor)

Bencsik Orsolya (1985): Több élet (Fórum-Magvető)

Gál Soma (1992): Sármesék (FISZ)

Horváth Benji (1988): Az amnézia útja (JAK-Prae)

Hyross Ferenc (1992): Tömegvonzás (FISZ)

Lanczkor Gábor (1981): Apás szülés (Jelenkor)

Makai Mátè (1986): Koriolán dala (FISZ)

Nagy Kata (1986): Inkognitóablak (JAK-Prae)

Purosz Leonidasz (1996): A városnak meg kell épülnie (FISZ)

Szabó Róbert Csaba (1981): Alakváltók (Jelenkor)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top