+ Interjú

Krasznahorkai: A butaság kínos apokalipszise meg a sipákolás

El se mozdultunk a pontról, ahol ilyen alattomosan, ócska formákba öntve folyhatnak a dolgok.

Bob Dylan számára mindenféle díjat jogosnak érez Krasznahorkai László, és reméli, hamarosan az Órások Világszövetsége is kitünteti őt. A zenéhez nem menekül, az mindennapi élete része, és időnként a valóságban jönnek vele szemben regénybeli alakjai. A Nobel-esélyes író interjút adott a Magyar Nemzetnek, melyben a Népszabadság bezáratásáról, Man Booker-díjáról és TGM pesszimista irodalmi állásfoglalásáról is kifejtette véleményét.

Napjaink értékválságáról, a kiszolgáltatottak átveréséről is beszélt:

– Nem először fordul elő, hogy átvernek több millió embert, s hogy elhallgatásra ítélnek egy fórumot. Sőt, még az se példátlan, hogy ilyen alacsony, ócska színvonalon zajlik mindez. S egyáltalán: ebben a mostani magyar helyzetben semmi meglepő nincs. Mégis meg vagyunk döbbenve, mármint sokan az alávetettek, akik „egyik oldalon se állnak”, elhűlve figyeljük, hogy hogy jutottunk idáig. De hát valójában el se mozdultunk onnan! A pontról, ahol ilyen alattomosan, ócska formákba öntve folyhatnak a dolgok. Ez csak annak a bizonyítéka, hogy sem a kezdetekkor, sem most nem láttuk és nem látjuk tisztán, mi történt, és mi történik. Okosabbnak kéne lennünk. Mind a tízmillió magyarnak. De hát mit tegyünk? Ennyi eszünk van. Ennyi észre pedig ez jön ki.

A teljes nagyinterjút a mno.hu oldalán olvashatod.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Somogyi Katalin szerint:

    „Okosabbnak kéne lennünk. Mind a tízmillió magyarnak. De hát mit tegyünk? Ennyi eszünk van. Ennyi észre pedig ez jön ki.”
    Nahát, ezért kell a lebutított oktatás, hogy ne legyünk okosabbak.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top