+ Irodalom

Repülővel vitték az oltárt Berlin fölé, hogy a házasság az égben köttessen

Egy jegyespár szó szerint értette a mondást, a házasságok az égben köttetnek, ezért repülőt béreltek, és a virágokkal feldíszített oltárral Berlin fölé emelkedtek, ahol összeadta őket a pap. Amikor leszálltak, a reptér kijárata előtt megálltak és az eget nézték…

Furcsa hírek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1927 – a képen Berlin-Johannistal ’27-ben

július, Románia – Hetek óta arról sutyorogtak a kolozsvári asszonyok, hogy valami nincs rendben a piaccal. Egyforma árukat, egyformán magas áron kínáltak. Hogy a fenébe’ van ez? Egyszer aztán nem bírták tovább a tanakodást, és nekiestek a kofáknak, döntötték, borították a gyümölcsös, zöldséges kosarakat. Majd adunk mi nektek uzsorázni! Jólesett a nőknek az igazságosztó csihi-puhi, aznap nem is főztek. Másnap viszont hiába mentek a piacra, a rendőrök majd’ az összes kofát letartóztatták.

július, Németország – Egy jegyespár szó szerint értette a mondást, a házasságok az égben köttetnek, ezért repülőt béreltek, és a virágokkal feldíszített oltárral Berlin fölé emelkedtek, ahol összeadta őket a pap. Amikor leszálltak, a reptér kijárata előtt megálltak és az eget nézték. Vajon hol mondták ki a boldogító igent?

július, Kína – Több száz bárka állomásozott a kikötőben, amelyek közül kettőn nagy mennyiségű robbanóanyagot tároltak. Nagy hőség volt akkoriban, meg a dohányzó személyzet se volt a helyzet magaslatán, úgyhogy mindkettő a levegőbe repült, magával süllyesztve három gőzhajót, száz kínai katonát, és a környékbeli házak tetejét is átfazonírozták. Aki hosszú idő után járt a városban, elcsodálkozott az új építészeti stíluson.

augusztus, Bolívia – Lázadó indiánok rohamozták meg La Paz-t. A kormánycsapatok egykettőre kihúzták a felkelés méregfogát, elfogták a törzsfőnöket, majd komótosan lemészároltak kétszáz indiánt. Közülük csak egy katona vesztette életét, de őt hátulról lőtték tarkón.

augusztus, Dánia – A német diplomácia, miután ráeszmélt, hogy a mozgókép hatásos propagandaeszköz, olyan filmeket gyártott moziknak, amelyek a németek hősiességét hirdették. Nektek se tesz jót, ha ilyen filmeket néztek, mondta egy koppenhágai diplomata német kollégájának, miután mindenféle háborús film vetítését betiltották. Ez cenzúra, lázadoztak a németek, de hiába, ezután háborús filmet legfeljebb erőszakkal tudtak volna bemutatni.

augusztus, Franciaország – Egy vakmerő fiatalember a fejébe vette, hogy híres lesz, és még filmszerepeket is kap. Hogy fölhívja magára a figyelmet, nekivágott megmászni az Eiffel-tornyot. Első kísérletét meghiúsították a rendőrök, de a másodikra már ők is kíváncsiak voltak. A férfi lezuhant és szörnyethalt. Film nem készült róla, de még ma is ismerjük gyermekded álmait.

szeptember, Dél-kínai-tenger – Hongkong és Manila között volt egy kis vulkanikus sziget, melynek lakói fenemód szerették a kalózkodást, loptak, gyilkoltak, a hatóságok sem tudtak velük mit kezdeni. Egy reggel a sziget közelében úszó hajó kapitánya rettegve nézett körül a parancsnoki hídról, majd maga elé terítette a térképet. Nem akart hinni a szemének. A sziget, lakóival együtt a tengerbe süllyedt.

szeptember, Litvánia – Memel, vagyis Klaipédia kikötőváros, a két világháború között autonóm területnek számított, előtte a Német Birodalom része, sőt, két évig Poroszország fővárosa volt. Autonómnak lenni kivált büszke érzés, amit három német újságírónak sikerült megsértenie. De a rendőrség résen volt, elkapta és hajón hazaszállította őket. Otthon aztán remek cikkeket írhattak a litván vendégszeretetről, és az ingyenes hajóútról.

szeptember, Spanyolország – A spanyol király gyermekei vidéki sétájuk során megpihentek, s egy Regil nevű falucskában betértek egy asszony házába, ahol minden jóval ellátta őket, miközben azt tudakolta, honnan jöttek, ki az apjuk. Mikor megtudta, hogy a király gyermekeit látja vendégül, kacagva hozatott még több bort, és nagy mulatságot rendezett. Az érkező falusiak, mielőtt csatlakoztak volna, körülnéztek, mert az asszony egy spanyol bokszbajnok édesanyja volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top