+ Irodalom

Egy londoni étteremlánc élethosszig tartó, napi kétszeri étkezést kínált

Egy londoni férfi besétált egy étteremlánc üzletébe. Előzékenyen lesegítették a kabátját, leadta a kalapját, majd helyet foglalt egy asztalnál. Szeretném kiváltani azt a hosszú étkezést, mondta a pincérnek. Igen, uram. Elmúlt már negyvenéves?

A XX. század legfurcsább hírei magyar sajtócikkek alapján – 1927 – a képen a Victori buszpályaudvar Londonban ’27-ben

január, Hollandia – Megszimatolta az amszterdami rendőrség, hogy Leidenben hatalmas ópiumkészlet cserél gazdát. A rendőrség lecsapott a csempészekre, akik ezer irányba spricceltek szét. Volt, aki autón, más gyalog, egy férfi vonaton akart elmenekülni, akire hosszas célozgatás után leadott egy lövést a rendőr, ám olyan ügyetlenül tartotta a pisztolyt, hogy a főrendőrt találta el, aki nyomban életét vesztette.

január, USA – A Szent Katalin szigeten korán ébredtek a nők, mert reggeli után sportnap várt rájuk. Az eseményre bárki benevezhetett, kivéve a férfiak. A segédek kihelyezték a lőlapokat, a versenyzők fölsorakoztak a fegyverek mögött, és a startzászló intésére hatalmas morajlással, nagyjából egy időben sütötték el ágyúikat.

január, Anglia – Egy londoni férfi besétált egy étteremlánc üzletébe. Előzékenyen lesegítették a kabátját, leadta a kalapját, majd helyet foglalt egy asztalnál. Szeretném kiváltani azt a hosszú étkezést, mondta a pincérnek. Igen, uram. Elmúlt már negyvenéves? Merthogy ez a szabály. Persze, hiszen már őszülök, maga is látja. Nem akartam külsőségekből ítélni, mondta a pincér, majd átnyújtotta a számlát. Ötezer font lesz, uram, és ezért naponta kétszer étkezhet nálunk élete végéig.

február, Franciaország – A hadügyminiszter szakácsnője huszonöt éve szolgálta az urat, ám ezúttal a reggeli mellé bejelentette, hogy szeretne nyugállományba vonulni. A kérés megrázta a hadügyminisztert. De hát, miért? Elnézését kell kérnem, uram, de úgy áll a helyzet, hogy ezentúl én is tarthatok szakácsnőt, mert a szemközti kávéház pincérének tippjei alapján kisebb vagyont nyertem a lóversenyen.

február, Németország – Egy férfidalkör farsangi ünnepélyt rendezett, ahol német dalok éneklésével múlatták az időt. A szomszédos helységből újabb német férfiak érkeztek, de mielőtt csatlakozhattak volna mély baritonjukkal a kórushoz, szóváltásba keveredtek a helyiekkel, s csakhamar fegyverropogás és bombák robbanása kísérte a szenvedélyes kórust.

február, USA – Két londoni bélyeggyűjtő azon töprengett, vajon a New Yorkban föladott képeslap nyugati vagy keleti irányban kerüli meg hamarabb a földet? A kérdést követően ötszáz dollárban fogadva égtájat választottak. A nyugati irány volt a nyerő, a lap 55 nap alatt kerülte meg a földet, s a két bélyeggyűjtő immár nyugodtan aludhatott.

március, Románia – A marosvásárhelyi fogház vezetője, kedélyes ember lévén, bárkit kiengedett a börtönből egy-két napra, sőt, hetekre is, attól függően, mennyi bort, bárányt, baromfit és tojást küldött maga helyett cserébe. A rabok egytől-egyig visszatértek, mert tudták, ilyen jó soruk más börtönben sose lenne. Ám épp jó kedélye okozta a vezető bukását. Föltűnt a feletteseinek, hogy az elítéltek mind Marosvásárhelyre mennének.

március, Trinidad – A bagniói gazdasági főiskola hallgatói karóhoz kötötték, majd megkorbácsolták az intézmény amerikai igazgatóját. Amikor a rendőrök kimenekítették, több száz sebből vérzett, ennek ellenére megpróbált uralkodni magán, hogy szavait ne a bosszú vezérelje, ezért a sajtónak csak ennyit mondott. Ezek a sebek a szabadelvű amerikai gyermeknevelés árnyoldalai.

március, Hollandia – Háromszínű forgalmi lámpát kötöttek egy hágai rendőr hátára, és azzal irányította a forgalmat. Az akkumulátor a derékszíjára kötözve egyre csak húzta a nadrágját, úgyhogy a forgalom irányítása helyett sokszor azzal volt elfoglalva, hogy le ne csússzon a gatyája.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top