+ Irodalom

A magyar cigányprímás feleségül vette az indiai alkirály unokáját

Az Yvo Champay művésznevű magyar cigányprímás, akit itthon Csampai Jancsinak hívtak, romantikus körülmények között, Liverpoolban feleségül vette az indiai alkirály leány unokáját…

Furcsa hírek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1926

október, Anglia – Az Yvo Champay művésznevű magyar cigányprímás, akit itthon Csampai Jancsinak hívtak, romantikus körülmények között, Liverpoolban feleségül vette az indiai alkirály leány unokáját. A lány olyannyira jó partinak bizonyult, hogy semmiféle veszély nem fenyegette Csampai Jancsi zenészkarrierjét.

október, Németország – Appenrade tengeri fürdőhely homokos fövenyére üvegpalackot vetettek a hullámok. A palackban egy üzenet állt, melyet tíz éve dobott a vízbe az U14 tengeralattjáró legénysége egy torpedótalálat miatt. A palackot egyenesen a berlini Hadtörténeti Múzeumba szállították, ahol a háborús hősöknek kijáró tisztelettel helyezték egy vitrinbe, még ha eredetileg nem is oda szánták.

október, Portugália – A titkárnő kényelmesen elhelyezkedett a székén. Írja, kérem, mondta a férfi. A portugál kormány erőteljesen cáfolja, hogy Portugália 10 millió fontért, vagyis 1 milliárd líráért el kívánná adni Olaszországnak a 2 millió négyzetkilométer nagyságú afrikai gyarmatát. A férfi elbizonytalanodott. Maga mit írna ahelyett, hogy erőteljesen cáfolja. Nem tudom, mondta a nő, talán kihagynám ezt a szót. De miért? Ahány erőt fitogtató férfit ismertem, az belül mind kisnyuszi volt.

november, USA – New York leggazdagabb bankára highlife klubot alapított, melynek nyolcvan méter hosszú és ötven méter széles padlózata egyetlen üveglapból állt. Minden asztalon aranyhalak úsztak az akváriumokban, s az avatóünnepség belépője egy ötvendolláros jótékonysági fölajánlás volt. Az ünnepség végén aztán mindenki hazament, lefeküdt szépen aludni, különben másnap fáradtan ébredt volna.

november, Kanada – Gondolt egyet egy farmer, és úgy döntött, beviszi az egyetemre az egyik tyúkját, és megmutatja a professzoroknak. A professzorok tanácstalanul néztek egymásra, s már hívatták a gondnokot, mikor az öreg előállt a meséjével. Azt képzeljék el, mondta a férfi, hogy ez a tyúk 365 nap leforgása alatt 351 darab tojást tojt. A professzorok elgondolkodtak, s az egyikük így válaszolt. És volt szíve különválasztani a kakastól?

november, Csehszlovákia – Egy postaautó haladt Oberkamnitzon át az alkonyati szürkületben. A sofőrnek ideje sem volt föleszmélni, egyenesen belehajtott a leeresztett sorompóba. A vasrúd oly feszesen állt, hogy az autót beleborította az árokba, ahol a harminc utas közül hárman elég súlyosan megsérültek. A levelek és csomagok sértetlenül kerültek a címzettek elé.

december, Peru – Amikor a limai elnök elhagyta a palotáját, és a színházba igyekezett, egy katonaruhás merénylő rejtőzött el a bejárattal szemben, hogy amidőn hazaér az elnök, fölrobbantja. Ám a merénylő nem volt járatos a színházi életben, nem gondolta, hogy ilyen hosszadalmas egy előadás, így rejtekében elszunnyadt, s a kezében tartott bomba lábai elé hullva szaggatta darabokra.

december, Franciaország – A párizsi égbolt eltűnt a ködben, a város egyes részeiben még délben is egyiptomi sötétség vibrált. A repülők forgalma leállt, a vonatok késtek, az áramellátás akadozott. A tőzsdepalota homlokzatára fényszórókat helyeztek, hogy legalább a pénzügyi élet ne bénuljon le. De hiába, két lengyel közül az egyik, nem ismerve a járást, a Szajnába veszett. Estére tért magához a város, mikor végre besötétedett.

december, USA – A New York-i Sing-Sing fegyház igazgatója, hivatalos okmányaira hivatkozva azt mondta, hogy az elmúlt évben 19 egyetemi hallgatót tartottak fogva a fegyház falai között, míg ebben az évben ez a szám 672-re emelkedett. Mindemellett azt állította, hogy az intelligens bűnözés elterjedése nem oldja meg a kollégiumok szűkös férőhelyének problémáját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top