+ Irodalom

ÍRÓDA – Gyermekirodalmi kreatív írás kurzus a Parti Medvében

Sokan azt gondolják, hogy gyerekeknek írni nagyon egyszerű, hogy a gyerekirodalom a valódi, nagy, igazi szépirodalomnak legfeljebb kistestvére. Ehhez képest a valóság az, hogy egy jó gyerekirodalmi szövegnek sokkal több kritériumnak kell megfelelni, mint a felnőtteknek szóló könyveknek – meséli Nyulas Ágnes a Cerkabella kiadó vezetője.

A Cerkabella Kiadó a kortárs gyerekirodalom nagyágyúinak nevével fémjelzett kreatív írás tanfolyamot hirdetett meg nemrég megnyílt könyves kávézójába, a szentendrei Parti Medvébe. Ennek kapcsán kérdeztük a kiadóvezető Nyulas Ágnest és a tanfolyam egyik oktatóját, Lovász Andrea gyermekirodalmárt, kritikust, a Cerkabella szerkesztőjét.

Kiket vártok a kurzusra?

Lovász Andrea: Olyan felnőtt alkotóknak szeretnénk szakmai segítséget nyújtani, akik valamilyen szinten már írnak gyerekeknek, illetve szándékukban áll gyerekeknek írni. A kiadóhoz folyamatosan érkező kéziratok mennyiségéből és minőségéből látható, hogy a szerzők lelkesedése még önmagában nem elég ahhoz, hogy értékelhető művek szülessenek. Azokat várjuk, akik éreznek magukban tehetséget, esetleg már próbálkoztak is megjelenéssel, de valamiért nem sikerült még áttörniük az önálló kötet megjelenéséhez vezető láthatatlan üvegajtót.

Miért merült fel egy kifejezetten gyermekirodalmi szépíró-tanfolyam ötlete?

Nyulas Ágnes: Sokan azt gondolják, hogy gyerekeknek írni nagyon egyszerű, hogy a gyerekirodalom a valódi, nagy, igazi szépirodalomnak legfeljebb kistestvére. Ehhez képest a valóság az, hogy egy jó gyerekirodalmi szövegnek sokkal több kritériumnak kell megfelelni, mint a felnőtteknek szóló könyveknek. Kiadóként naponta tucatszám kapjuk a leveleket olyan emberektől, akik „írtak egy mesét”, de ezek a munkák a legritkább esetben ütik meg akár a szerkeszthető szintet, akkor is, ha alapjában véve izgalmas, jó ötleten alapulnak. Nyilvánvaló, hogy rengeteg emberben motoszkálnak jó történetek – szeretnénk segíteni nekik, hogy képessé váljanak színvonalasan elmesélni őket. Ugyanakkor az is nem titkolt célunk, hogy új hangokat, szerzőket keressünk.

Kik lesznek az ÍRÓDA előadói?

Lovász Andrea: Ismert szakemberek bevonásával kínálunk segítséget a (leendő) szerzőknek úgy, hogy a kreatív írás gyakorlataira helyezzük a hangsúlyt, ám emellett a prózapoétikai, költészeti alapfogalmaktól kezdve, a pedagógiai, gyereklélektani szempontok kérdéskörén át, egészen az irodalmi marketing lehetőségeinek megmutatásáig nyújtunk bevezető alapinformációkat. Előadónk lesz többek között Berg Judit, Lackfi János, Nyulász Péter, Dániel András, Boldizsár Ildikó. A gyakorlati munkát Mészöly Ágnessel közösen koordináljuk. A 48 órás tanfolyam előadásai, workshopjai 6 hónapon keresztül (2016 novemberétől 2017 áprilisáig), kéthetente szombatonként zajlanak, 10.00-től 15.00 óráig: a 2 órás előadást 2 órás műhelymunka követi.

Lesz a hallgatóknak lehetőségük saját írásaikat bemutatni?

Lovász Andrea: Alapvetően gyakorlatorientált kurzust szeretnénk. Nagy hangsúlyt fektetünk majd a hallgatók által alkotott szövegek elemzésére, szeretnénk, ha mindenki megtalálná az összhangot a saját stílusa és a szakmai elvárások között. Komoly munka vár a jelentkezőkre, hiszen minden alkalommal a saját alkotásaikon keresztül vizsgáljuk majd a gyerekirodalom egy-egy kérdését. Az elkészült művek javából pedig egy mini-antológiát állítunk majd össze, hogy a „diákok” ne csak az alkotás, hanem a megjelenés örömében is részesülhessenek.

Hol és milyen feltételekkel várjátok a jelentkezőket?

Nyulas Ágnes: Az előadások, foglalkozások helyszíne a Parti Medve gyerekkönyvesbolt és galéria, Szentendrén. A jelentkezők száma: maximum 16 fő, a tanfolyam díja 120 000 Ft, mely három részletben fizethető. Október 31.-ig várjuk a jelentkezőket a lovaszandi@gmail.com vagy a meszolyagi@gmail.com e-mailon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top