+ művészet & politika

Egy padláson találták meg John Lennon kitüntetést visszautasító levelét

John Lennon

John Lennon egy interjújában annak idején arról beszélt, hogy sokan, köztük háborús hősök a Beatles szemére vetették, miért fogadták el a kitüntetést.

Egy hanglemezborítóban találták meg John Lennon II. Erzsébet brit uralkodóhoz írt levelét, amelyben megindokolja, miért küldi vissza 1965-ben kapott kitüntetését.

A kilétét felfedni nem kívánó tulajdonos házának padlásán talált rá a hanglemezre, amelyet több másikkal együtt 10 fontért vásárolt egy használtcikk vásáron. Elvitte szerdán a dokumentumot felbecsültetni, és kiderült, hogy értéke mintegy 60 ezer font lehet – olvasható a BBC honlapján.

A brit uralkodó a Brit Birodalom Rendjével (MBE) tüntette ki a Beatles együttest 1965-ben, amikor már világszerte a slágerlisták csúcsán álltak. Négy évvel később azonban, Yoko Ono hatására Lennon úgy döntött, hogy visszaadja kitüntetését Nagy-Britanniának a nigériai Biafrában dúló polgárháborúban való részvétele miatt (1967-1970).

Visszaküldöm ezt az MBE-t tiltakozásul Nagy-Britannia részvétele ellen a Nigéria-Biafra-dologban, az ellen tiltakozva, hogy támogatjuk Amerikát a vietnami háborúban, illetve mert a Cold Turkey visszaesett a slágerlistákon

– írta Lennon.

Darren Julien zenei árverések szakértője szerint a megtalált levél csak tervezete annak, amelyet végül Lennon elküldött, az eredetit, amelyet 1969. november 25-én kelteztek, a királyi archívumban őrzik.

Szerintem John Lennon soha nem küldte el ezt a tervezetet, mivel az tintafoltos. Ha a királynőnek írsz, azt akarod, hogy a levél tökéletes legyen és ne pacálódjon el a tinta. Lennon megírta a levél második verzióját, amelyet aztán elküldött

– mondta Darren Julien.

John Lennon egy interjújában annak idején arról beszélt, hogy sokan, köztük háborús hősök a Beatles szemére vetették, miért fogadták el a kitüntetést.

Ők azért kapták, mert embereket öltek. Mi azért kaptuk, mert nem öltünk embereket. Képmutatónak tartottam a kitüntetés elfogadását. De örülök, hogy megtettem, mert négy évvel később  felhasználhattam arra, hogy tegyek egy gesztust.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top