+ Fotó

Meztelen Loliták, lógó mellek és péniszek is. A nyugalom megzavarására alkalmas fotók Szegeden.

Saudek megítélése folyamatos vitákat gerjeszt: akik szeretik, ajnározzák, akik elutasítják, giccset, obszcenitást kiáltanak.

Az egyik leghíresebb kortárs cseh fotóművész, Jan Saudek száz képét láthatja péntektől a közönség a szegedi Reök-palotában nyíló kiállításon.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, hogy a kiállítás keresztmetszetet ad a művész szinte teljes életművéről: a legkorábbi képek az 1960-as években készültek, a legfrissebbek pedig 2000 környékén. Mégsem életmű-kiállítás várja a nézőket, az alkotásokat nem időrendben, hanem tematikusan rendezték.

A szakember kifejtette, hogy az elmúlt fél évszázad közép-európai képzőművészeinek alkotásain gyakran visszaköszön a történelem, Jan Saudek azonban kivétel, ő kizárólag esztétikai dogmákban gondolkodott. Hiába fotográfus, az erotikát, szexualitást, szerelmet és halált középpontba helyező életműve festői, és képeinek színvilága is sokkal inkább festményszerű. Önéletrajzi filmjében is úgy fogalmazott, hogy egész életében sikeres festőművész szeretett volna lenni.

Az 1935-ben Prágában született művész képeinek hangulata a századelő, a monarchia utolsó békeéveit idézi. A képek meztelen, félmeztelen vagy jelmezszerűen beöltöztetett szereplőinek beállítása is – melyeket a művész tanulmányrajzokon tervezett meg – gyakran emlékeztet a 19. század végének, a 20. század elejének fotográfiáira – közölte a kiállítás kurátora.

Az alkotások közül több is a férfi-nő viszonnyal foglalkozik, például az a fotópár amelynek egyikén egy elegánsan felöltözött esküvői vendégsereg látható, a másikon ugyanezek az emberek ruha nélkül, és kiderül róluk, hogy a csoport férfi tagjait is nők alakítják.

A jövő év elejéig látható művek egyenesen az alkotótól, prágai műterméből és raktárából érkeztek Szegedre. A cseh fotográfus alkotásait eddig csak egyszer, tizenöt éve Budapesten, a Mai Manó Házban mutatták be Magyarországon.

www.reok.hu


Jan Saudek munkái visszaidézik a 19. századi erotikus fotográfiák világát, valamint Hieronymus Bosch és Bernard Faucon művészetét.

Saudek megítélése folyamatos vitákat gerjeszt: akik szeretik, ajnározzák, akik elutasítják, giccset, obszcenitást kiáltanak vele szemben. A REÖK-ben látható művek egyenesen az alkotótól, Saudek prágai műterméből és raktárából érkeznek. A kiállítás retrospektív és a teljes életművet összefoglaló jellegű, hiszen több mint 30 évnyi alkotó tevékenységet ölel fel. A legkorábbi alkotás 1971-re datálható, a képek legtöbbje a kora 70-es évek és 2005 közt született, így Saudek minden fontos tematikájából és formai megvalósításából ízelítőt nyújt a tárlat. 


 saudek5

saudek1

saudek2

saudek-3

saudek4

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top