+ Irodalom

33 napig semmiféle ételt nem vett magához a fiziológiai intézet magántanára

Az első héten, a harmadik és hetedik nap között a járásán mutatkoztak komolyabb gyengeségi tünetek, de gyötrő éhséget csak a harmadik hét elején érzett. Koplalása utolsó napjaiban már nem tudott aludni…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1925 – A képen Chicagóban elözönlik a fürdőzők a Michigan-tó partját

július, Japán – Egy kalandvágyó spanyol férfit, aki hónapok óta Tokióban élt, mogorván szolgált ki a pincér. Táskájából előbányászta a spanyol-japán szótárt, de hiába lapozgatta, nem talált szavakat a szidalmazásra. Nem maradt más hátra, az ebéd elfogyasztása után mosolyogva távozott.

július, Magyarország – Bizonyos Jung Rózsa, háztartási alkalmazott megjelent a koronázó Mátyás-templom előtt, ahol majesztózusan felszólította a tér csendjében silbakoló rendőrt, hogy nyomban nyissa ki a templom zárt ajtaját, mert ő odabent királlyá akarja koronáztatni magát. A rendőr a kerületi rendőrkapitányságon előállította a trónkövetelő cselédlányt, majd további megőrzésre átadta a hozzátartozóknak.

július, Franciaország – André Citroën, a híres autógyáros beállított a párizsi városházára, és ajánlatot tett az Eiffel-torony megvásárlására. A meglepettségből fölocsúdó képviselők azzal utasították el, hogy Párizs helyzete nem annyira rossz, hogy legmagasabb építészeti remekét áruba kelljen bocsátania. Az autógyárost nem lehetett ilyen egyszerűen leszerelni, és azzal az újabb ajánlattal állt elő, hogy legalább a műipari kiállítás idejére adják bérbe a torony négy hatalmas melléksíkját. A város, a még lehetetlenebb kéréstől tartva ebbe már beleegyezett. A torony négy szárnyára több száz munkás szerelte föl a negyven méter magas villanybetűkből álló Citroën nevet.

augusztus, Nepál – A maharadzsa teljes harci díszbe öltözött, kiállt a nép elé, és rövid szónoklatban bejelentette, hogy mától megszünteti a rabszolgaságot. Először azt hitték, hogy bolondozik, de mert nem folytatta a beszédet, és távozott, immár kétség sem fért szavai valódiságához. Csak azt nem tudták, hogyan mondják meg a rabszolgáknak, akik soha életükben nem szoktak a jó hírekhez.

augusztus, USA – A chicagói fiziológiai intézet magántanára új koplalási rekordot állított fel, 33 napig semmiféle táplálékot nem vett magához, miközben pontosan feljegyezte, hogyan érezte magát. Az első héten, a harmadik és hetedik nap között a járásán mutatkoztak komolyabb gyengeségi tünetek, de gyötrő éhséget csak a harmadik hét elején érzett. Koplalása utolsó napjaiban már nem tudott aludni, mert alig elviselhető fájdalmat okoztak a gyomor összehúzódó izmai. Feje egész idő alatt egyszer sem fájt, s azt tapasztalta még, hogy a forró víz ivása minden esetben enyhítette e szokatlan tudományos próba elviselését, melynek eredményeit fölépülése után akart kamatoztatni.

augusztus, Bolívia – Egy kisvárosi vásáron ebben a hónapban is kitört a forradalom. Az egyik kereskedő lopott lovak eladásából nagyobb mennyiségű bevételhez jutott, s mindjárt fölbérelt néhány főfoglalkozású bolivár forradalmárt, akik a fizetség tüzelte hevületben megütköztek a kormányerőkkel. Ezúttal azonban több pénze volt a kormánynak, mint a lókupecnek, ezért nem sikerült a kormányváltás.

szeptember, Mexikó – Azon törték a fejüket az állami vezetők, hogyan tudnának annyi pénzhez jutni, amellyel képesek megfékezni az éhínséget okozó sáskajárást. És akkor kitalálták: az erkölcs védelmében törvénybe iktatták, hogy aki nyilvánosan dohányzik vagy részegen mutatkozik, azt megbírságolják. A sáskák menekülve hagyták el az országot, tudták, ez Mexikóban milliós bevételt jelent.

szeptember, Grönland – Egy, az Északi-sarkról visszatérő expedíció megállt Sukkertoppen községben, és a helyi kormányzó lakásán mozielődást rendeztek a poggyászukban lévő filmekből. A terem zsúfolásig telt eszkimókkal, az asszonyok magas szárú csizmában, és fókabőr nadrágban jelentek meg. A filmből különösen az amerikai nők divatját bámulták meg, de amikor egy drámai betétben uszályos ruhában rohangáltak, olyan röhögésrohamot kaptak az eszkimónők, hogy le kellett állítani a vetítést.

szeptember, USA – Maryland Amerika legerkölcsösebb állama, ennek ellenére ott is rákaptak a nők az arc, a szempilla és a száj kifestésére. Bár a férfiak elismerten csábítóbbnak látták így a nőket, az állami tanács vegyelemző hivatala nem törődött a szexuális vonzalmakkal, és csak azért is kimutatta, hogy a festőszerek egészségre ártalmasak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top