+ Történelem

25 éve történt: jugoszlávok bombázták a barcsi cigánytelepet

Ma sem tudni, hogy figyelmeztetés, tévedés vagy provokáció lehetett.

Mivel nem lettek súlyos következményei, a közvélemény lassan megfeledkezett róla, a fiatalabbak többsége meg nem is hallott arról, hogy egy szomszédos ország hadseregének repülőgépe légi támadást intézett egy magyarországi település ellen. 25 évvel ezelőtt, 1991. október 27-én este bombák csapódtak a Somogy megyei Barcs lakott területére.  Gyorsan kiderült, hogy a Jugoszláv Néphadsereg vadászgépe bombázta a 12 ezres Barcsot. Több ház megrongálódott a város cigánytelepén, csak a szerencsén múlt, hogy nem sérült meg senki.

Hogy a támadásra ki adott parancsot, esetleg egyéni akció volt, arra máig nem derült fény. Az Index részletes cikkben foglalta össze a negyedszázados bombázás eseményei és utóéletét.

A lövedékek Barcs cigánytelepére hullottak, több házat megrongáltak, a bombák tárolására szolgáló kazetta pedig a temetőbe csapódott, és többmázsás sírköveket is elmozdított. A legnagyobb kár Balogh Károly házát érte. A sertéshizlaldában dolgozó férfi a Magyar Televíziónak is nyilatkozott: „Egy hatalmas nagy robbanást lehetett hallani. Befutottam, láttam, hogy a két kislányom meg a feleségem ott sír, mondtam, hogy jöjjenek ki gyorsan, nehogy valami robbanás legyen még valahol.” A képek a megrongálódott ház belsejét mutatták: egy 20 centiméteres átmérőjű gránát ütötte lyuk a plafonon, alatta törmelékekkel borított hálós gyerekágy.

A nem mindennapi sztori utóéletéről az Index oldalán olvashatsz részleteket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top