+ Irodalom

Betiltották az éjszakai munkát a pékműhelyekben

Genfben tartották a munkaügyi konferencia soron következő ülését, amelyen megszavazták azt a javaslatot, amely megtiltja a pékműhelyekben az éjszakai munkát. Az ellenszavazók kifogásolták, hogy így eltűnik az életükből a friss reggeli péksütemény…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1925

április, Madagaszkár – Az eső már jócskán esett, mikor az asszonynak eszébe jutott, hogy a fia odakint játszik. Kinyitott ajtót, ablakot, onnan kiáltozott a fiához, de a gyerek nem válaszolt. Az asszony megrémült, kirohant az udvarra, ahol meglátta a fiát egy fa tetején kucorogni. Hogy az anyja megértse az okát, a fiú a földre mutogatott, ahol másfél méteres esőgiliszták tekeregtek egymáson.

április, Spanyolország – Elhunyt St. Vincente község legidősebb embere, 116 éves volt. Soha életében nem lépte át a faluja határát, soha nem látott vonatot és gépkocsit. Kizárólag tejjel, kenyérrel és krumplival táplálkozott. Egyetlen szenvedélye volt, a dohányzás. Ha nem dohányzik, húst eszik, és legalább egyszer elvonatozik Madridig és vissza, talán még ma is élne.

április, Nigéria – Reprezentációs körútján Kanoba érkezett a walesi herceg. Ebből az alkalomból a kanoi emír háromszáz törzsfőnököt hívott össze Afrika belsejéből. A törzsfőket közel húszezer ember kísérte el az útra, közülük volt, aki 500 mérföldet gyalogolt irdatlan mocsaras vidéken, és volt, aki belepusztult a gyaloglásba. Mire a ceremónia befejeződött, a halottak lábnyomát elfújta a szél.

május, Szíria – Egy Alilath nevű falucskában prófétának kiáltotta ki magát egy Ali nevű férfi, és új mohamedán szektát alapított, melyhez nagy lelkesedéssel csatlakoztak a falu lakói. Kivéve két családot. Ám az új szekta tagjai nem sokat teketóriáztak, rájuk gyújtották a házukat, és nem engedték kimenekülni őket. Porrá égett minden, csak egy kisgyerek ruháját találták meg sértetlenül. Sokan azt gondolták, talán mégse Ali volt köztük a próféta.

május, Salvador – Acajutla kikötőjéhez nem építettek világítótornyot, mert a kikötő fölött lévő vulkán tökéletesen ellátta ezt a feladatot, ugyanis pontosan hét percenként világító lávát lövellt a magasba. A hajósok kivált szerettek ebbe a kikötőbe járni, mert a látvány orgiasztikus hatásokat ébresztett bennük.

május, Bulgária – Nagy ünnepséget rendeztek Stolnikban, ahol átadták a Szófia és Burgasz közötti közvetlen vasútvonal első szakaszát. A szónok kiemelte, hogy azért fontos ez a vonal, mert közelebb hozza Burgaszt a fővároshoz, és a fővárost is közelebb viszi Burgaszhoz, márpedig ebben az esetben mind a két város közelebb kerül egymáshoz.

június, Tibet – A tibetiek legkedvencebb itala a téglatea, amely nem más, mint téglaformába préselt teapor. Ízesítésként sokféle anyagot kipróbáltak már, de a legkedvencebb téglatea-ízesítőjük a birkazsír, amely így júniusban különösen jótékony hatású volt.

június, Svájc – Genfben tartották a munkaügyi konferencia soron következő ülését, amelyen megszavazták azt a javaslatot, amely megtiltja a pékműhelyekben az éjszakai munkát. Az ellenszavazók kifogásolták, hogy így eltűnik az életükből a friss reggeli péksütemény, mire a megszavazók azt válaszolták, hogy hja, uraim, az élet néha lemondásokkal is jár.

június, Ausztria – A bécsi városháza elé gyűltek a hadirokkantak, hogy a kormány elé terjesszék kívánságaikat. Hogy a szavaiknak nyomatékot adjanak, egyik pillanatról a másikra száz darab hadirokkant feküdt keresztbe a villamossínre. A rendőrök csak a fejüket vakarták, mert hadirokkanttal szemben nem alkalmazhattak erőszakot. A villamos vezetője az egyik rendőrhöz fordult, hogy most mit csináljon. A rendőr kikerekedett szemekkel válaszolt. Ezt most komolyan kérdezi?

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Linda szerint:

    It’s a relief to find soomnee who can explain things so well

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top