+ Irodalom

Budapesten az összekötő vasúti hídról a Dunába ugrott Halmos Sári

A vízből kimentették, és a Rókus Kórházba szállították, ahol elmondta, hogy azért akart meghalni, mert nem tud a huszadik századba beilleszkedni, és úgy érzi, neki száz év múlva kellene megszületnie…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1924

október, USA – New Yorkban az ötödik és a negyvenkettedik utca kereszteződésénél tömegesen előforduló balesetek megszüntetésére egy éjjel-nappal világító transzparenst függesztett ki a rendőrség. A táblán egy dekoratív halálfej fénylett a következő felirattal: „Ön az enyém, szerencsétlen oktondi! Vagy várjon még egy percet, és alkalmat adok arra, hogy megmenthessen egy emberéletet.”

október, Törökország – Isztambulban elrendelték, hogy a városból elutazott görögök házait muzulmán menekültek vegyék birtokukba. Az egyik család, amely néhány napja lakott a házban, még mindig csak bolyongott a falak között, nemigen szóltak egymáshoz, mintha attól félnének, hogy szavaikat elrabolja a görög család.

október, Jugoszlávia – Közös irodát nyitottak Belgrádban a cukorgyárak, miután megegyeztek abban, hogy az áraikat minden esetben egyeztetik. Most akkor jó ez nekünk, vagy nem jó, gondolkodott az asszony egy kiló cukorral a kezében. Biztos nem, vágta rá a férje, ha valamin ilyen sokáig egyezkednek, akkor a nyakam rá, hogy nem azon töprengenek, hogy neked minél jobb legyen.

november, Mexikó – Egy, a parlamentben támadt kavarodás alkalmával kétszáz revolverlövést adtak le a kormánytagok. Egy munkásvezér és egy képviselő megsérült. Ha ezt tudom, bosszankodott egy férfi, hogy ezek ilyen bénák, biztos, hogy nem rájuk szavazok. Kétszáz lövésből két embert eltalálni! Ennél még a kutyám is jobban lő.

november, Magyarország – Budapesten az összekötő vasúti hídról a Dunába ugrott Halmos Sári háztartásbeli nő. A vízből kimentették, és a Rókus Kórházba szállították, ahol elmondta, hogy azért akart meghalni, mert nem tud a huszadik századba beilleszkedni, és úgy érzi, neki száz év múlva kellene megszületnie.

november, Anglia – A Liverpoolból Blackpoolba közlekedő expresszvonat Lytham közelében kisiklott, a száguldó mozdony elsöpörte a bakterházat, és szétszakította a gázvezetéket. A felborult kocsikba rekedt utasokat nem csak a robbanás, de a gázmérgezés veszélye is fenyegette. A sötétségben, amely nehezítette a kocsikba rekedt utasok mentését, bármelyik pillanatban nappali világosság gyúlhatott.

december, Dél-Afrika – Sokan és sokáig gondolkodtak azon, mit lehetne kezdeni az országban elszaporodó tücskökkel. Volt, aki fogyasztásra ajánlotta, másvalaki az éjszakai világításban kereste a hasznosságukat, mígnem rátaláltak a legjobb megoldásra, és rövid ideig tartó technikai előkészületek után igen jó minőségű gépolajat préseltek belőlük.

december, Izland – Egy Izlandra érkezett kutatónak föltűnt, hogy a férfiak szájcsókkal üdvözlik egymást. Kinyitotta a füzetét, gondolta, ez lehetne az első följegyzése. Aztán letette a tollát, úgy gondolta, megvárja a holnapot. Másnap vendégségbe várták harmincnégy izlandi kutatóhoz.

1924. december, Ausztria – A bécsi népjóléti és kereskedelmi miniszter közös karácsonyi meglepetést készített elő, amelyben a bécsi kórházak minden betegét egy-egy rádiókészülékkel ajándékozták meg. Különösen a hallássérült betegeket hatotta meg a kormány figyelmessége.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top