+ Irodalom

Hogyan zuhant sétáló asszonyokra a repülőgép?

Bourges la Reine városka szélén sétált két asszony a délutáni hőségben, és arról beszélgettek, hogyan érdemes a marha fehérpecsenyét elkészíteni, hosszan párolva, vagy gyorsan átsütve. A társalgás közben arra lettek figyelmesek, hogy egyre erősödő zümmögés hallik a méhkaptárok felől…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1924

július, Anglia – A londoni japán nagykövetnek, bár jól beszélt angolul, nehezére esett az angol írógép használata, ezért otthonról egy eredeti japán írógépet hozatott, melyet sokan szerettek volna meglesni működés közben, ugyanis 2450 írásjelet tartalmazott, és a használatához két tisztviselő szükségeltetett. Négykezesben ütötték papírra a nagykövet mennydörgő szavait.

július, Németország – A görbersdorfi szanatóriumba hatalmas szemű piros földi eprek érkeztek, amelyből betegek, nővérek, orvosok, de még a személyzet is jól befalatozott. Hiába, van a földön gondoskodás. A pánik akkor tört ki, mikor a vécék előtt kialakult kavalkádban orvos, beteg, nővér és személyzet egy emberként kezdett rókázásba a mérgezett gyümölcstől.

július, Csehszlovákia – Budjovicét rövid időre mészárszékké változtatta a veszettség. Összefogdosták a macskákat, és egy arra kialakított helyiségben gázzal pusztították el őket. A városlakók néhány nap után felsóhajtottak, úgy tűnt, megúszták a járványt, mikor a holdfényes éjszakában valahol fölsírt egy árva macskakölyök.

augusztus, Thaiföld – A kormány értesítette a nemzetek szövetségének titkárságát, hogy hozzájárul a szeméremsértő közlemények közlésének és kereskedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi egyezményhez. Aznap este az egyik kormánytag felesége fürdőzéshez vetkőzött. A férfit furcsa vágy fogta el, és szeméremsértő szavak borították el az agyát, jöttek és tódultak, sehogyan sem tudta megakadályozni őket.

augusztus, Franciaország – Bourges la Reine városka szélén sétált két asszony a délutáni hőségben, és arról beszélgettek, hogyan érdemes a marha fehérpecsenyét elkészíteni, hosszan párolva, vagy gyorsan átsütve. A társalgás közben arra lettek figyelmesek, hogy egyre erősödő zümmögés hallik a méhkaptárok felől, de mert elég távol voltak, nem figyeltek rá. A zaj tovább erősödött, már egymás szavát is alig hallották, de hát a konyhatudomány ilyen, teljes embert kíván. Mikor a fülükhöz kaptak és megfordultak, már késő volt. Szemtől pofába tarolta le őket egy lezuhanó repülőgép.

augusztus, Görögország – A Nemzetek Szövetségének egyik megbízottja Athénba utazott, hogy a tarlisi mészárlás ügyében támogassa a nemzetközi vizsgálóbizottság kérését, és sürgesse a vétkes görög hatóságok megbüntetését, valamint a letartóztatott bolgárok szabadon bocsátását. A vizsgálóbizottságot a görögök az egyik gyilkos házában szállásolták el.

szeptember, Japán – Egy japán férfi, akit eddig igen agilisnak tartottak, egyik napról a másikra elszunnyadt a munkahelyén, s valami öröktől fogva való nyugalom szállta meg. Gondolta, nem hiába dolgozott annyi éven át, megtermett benne a bölcsesség. Az orvos diagnosztizálta az álomkór első tüneteit, de azért azon elgondolkodott, hogyan járhat kéz a kézben bölcsesség és aluszékonyság.

szeptember, Dánia – A hágai bélyeggyűjtők egyesülete negyvenéves fennállásának alkalmából bélyegkiállítást szervezett, és felkérte a bélyeggyűjtőket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a rendezvényen. Egy időközben szegény sorba jutott magyar bélyeggyűjtő, hogy a kiállításon részt vegyen, eladta a gyűjteménye utolsó darabjait is.

szeptember, Spanyolország – Az ország egész területén betiltották a szerencsejátékot, így San Sebastian, amely kizárólag ebből szerezte bevételeit, válságos helyzetbe került. Összeült a város vezetése, hogy megtanácskozzák, mit is jelent az, hogy a szerencse forgandó.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top