+ Irodalom

Meddig bőszíti még Dylan a svéd akadémiát?

Bob Dylan

A 75 éves amerikai költő-énekes-dalszerző továbbra sem válaszol a testület telefonjaira, e-mailjeire.

A Svéd Akadémia arrogánsnak tartja, hogy Bob Dylan mélyen hallgat a neki ítélt irodalmi Nobel-díjról. Kérdés, hogy az énekes átveszi-e a díjat.
Az akadémia több alkalommal is hiába kereste az irodalmi Nobel-díj bejelentése után Bob Dylant, hogy személyesen közöljék vele a hírt. A 75 éves amerikai költő-énekes-dalszerző nem válaszolta testület telefonjaira, e-mailjeire.
Ez faragatlan és arrogáns
– jelentette ki az akadémia egyik tagja, Pär Per Wästberg a svéd állami televízió értesülése szerint.
Hétfőn az akadémia titkára, Sara Danius még azt mondta a svéd közrádióban, hogy Dylan legközelebbi munkatársával sikerült felvennie a kapcsolatot, „kedves válaszokat” kapott, amit egyelőre elegendőnek tart, és szerinte Dylan is hamarosan megszólal a díjjal kapcsolatban.
Az irodalmi Nobel-díj győztesének nevét október 13-án hozták nyilvánosságra. A döntés világszerte nagy meglepetést okozott, Dylan zenei munkássága miatt sokan szokatlannak vélték a választást. A The Guardian brit napilap ugyanakkor felidézte, hogy voltaképpen nem Dylan az első dalszerző, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, 1913-ban az indiai költő, Rabindranáth Tagore is megkapta költeményiért, amelyek valójában „dalok” voltak.
Dylan a bejelentés estéjén koncertet adott Las Vegasban, de egyetlen szót sem ejtett az elismerésről.
Viszont a műsorban a Why Try To Change Me Now? (Miért akarsz most megváltoztatni?) című Frank Sinatra-dalt is előadta, amivel a médiától való legendás elzárkózására utalhatott.
Pár nappal a bejelentés után Dylan Twitter-oldalán megjelent a „Nobel-díj győztese” bejegyzés, ám később eltávolították.
A friss Nobel-díjasokat december 10-re várják Stockholmba, hogy átvegyék a díjat a svéd királytól és rövid beszédet mondjanak. Az akadémia egyelőre nem tudja, hogy Dylan részt vesz-e a ceremónián. „Ez egy merőben szokatlan helyzet” – mondta Dylan hallgatásával kapcsolatban Wästberg. Anders Bárány, a Svéd Királyi Akadémia tagja emlékeztetett, hogy
1964-ben Jean-Paul Sartre visszautasította az irodalmi Nobel-díját.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. György Pados Mészáros szerint:

    Ki gondolta volna, hogy Mr.Dylan normálisabb, mint a bizottság és nem hagyja kiröhögtetni magát?

    d

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top