+ Film

Ingyenesen nézheted meg az utóbbi idők nyolc legjobb tajvani dokufilmjét

A háromnapos ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb tajvani dokumentumfilmjeit mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. A résztvevők között tajvani ajándékokat sorsolnak ki.

Második alkalommal rendezi meg a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat október 20-22. között a Toldi Moziban és a DocuArtban a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Filmalapítvány.

A háromnapos ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb tajvani dokumentumfilmjeit mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Minden filmet rövid pódiumbeszélgetés követ.

A vetítésre kerülő 8 filmalkotás révén közelebbi képet kapunk a tajvani társadalom sajátosságairól, az ott élők belső világáról, identitásáról, az új generáció hagyományokhoz fűződő viszonyáról és a sziget természeti adottságairól.

A Taiwan Dox –Tajvani Dokumentumfilm Napokat TAO Wen-lung, a Tajpej Képviseleti Iroda vezetője nyitja meg október 20-án csütörtökön 18 órakor  a Toldi Mozi nagytermében. Az ALIS ÁLMAI című nyitófilm után a film rendezőjével, Salone Ishahavuttal beszélget Stőhr Lóránt filmesztéta a tajvani őslakosok elveszített földjeik visszaszerzéséért folytatott kitartó küzdelméről.

Tajvan politikai helyzetéről, sajtószabadságáról és a filmgyártásában rejlő lehetőségeiről Robert Chen, a Chengchi Egyetem Kommunikáció karának dékánja és TAO Wen-lung, a Tajpej Képviseleti Iroda vezetője szolgálnak információval egy háttérbeszélgetésen október 21-én pénteken 11.30-tól a Toldi Moziban. A programon résztvevők között tajvani ajándékokat sorsolunk ki.

Október 20-21-én délelőtt budapesti középiskolásoknak a DocuArt Moziban a TANG Hsiang-Chu rendezte MILYEN MÉLY AZ ÓCEÁN című filmet mutatjuk be, amely gyönyörűen ábrázolja ember és természet elválaszthatatlan kapcsolatát és a és a partvidéken élő őslakók dilemmáit.

Megnyitó: 2016. október 20. csütörtök 18:00. Háttérbeszélgetés: 2016. október 21. péntek 11:30

Helyszín: Toldi mozi (Budapest, V. Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.). Iskolai vetítések helyszíne: DocuArt mozi (Budapest, IX. Ráday u. 18., bejárat az Erkel utca 15. felől )

Taiwan Dox spot:

A FILMEKRŐL:

ALIS ÁLMAI/ ALIS’S DREAMS 2011, 60’, rendezte: Salone ISHAHAVUT vetítés: 2016.10.20. csütörtök 18:30

2009 nyarán csapott le Tajvanra hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okozva a Morakot nevű tájfun. Mivel a kormány nem nyújtott megfelelő segítséget az újjáépítéshez, a hegyek népei arra kényszerültek, hogy a távoli síkságon épített házgyári lakásokba költözzenek. A 74 éves Cina Alis és fia azonban nem nyugszik bele, hogy „más emberek földjén” éljen. Abban reménykednek, hogy egy nap hazatérhetnek ősi területükre, a hegyek közé.

***

AZ ŐSERDŐ ÉNEKE / SONG OF THE FOREST, 2010, 60′, rendezte: Ke CHIN-YUAN vetítés: 2016.10.21. péntek 18:00

A tengerparttól a legmagasabb hegyekig, a friss hajtásoktól a méltóságteljesen magasodó matuzsálemekig, a fák elválaszthatatlan díszletei a tajvani tájnak.  Őrzik, vigyázzák az élet megszámlálhatatlan ciklusait, megtestesítői a természet titokzatos világának. Ez a különleges film a Tajvan nagyszerű erdei örökségét kézben tartó ember felemelkedésének és jelenlegi hanyatlásának dokumentuma, az erdő és saját jövőnk összefonódásának bizonyítéka.

***

JÉGTÖRÉS / BREAKING ICE, 2013, ’35, rendezte: Chen KUAN-YU vetítés: 2016.10.21. péntek 19:15

Tongtong  8 éves kislány, aki Tajvanon született és sosem látott még havat. Ezen a télen a nagymamához, édesanyja szülőhelyére, a kínai  Belső-Mongólia fagyott földjére látogatnak, ahol a kifogott hal szinte azonnal megdermed a hidegben, és a tájat végeláthatatlan hótakaró fedi. Legnagyobb élménye mégis, amit sosem fog elfelejteni, hogy a látogatás rövid hete alatt egy másik mamát ismer meg. Olyat, aki többször mosolyog, de többször is sír.

***

AZ ALMA ÍZE / THE TASTE OF APPLE, 2015, 118 perc, rendezte: Kevin H.J. LEE vetítés: 2016.10.21. péntek 20:00

A film a tajvani NEXT MEDIA cégcsoport fejlődésének története mentén mutatja be, hogyan formálódott az újságírás Tajvanon az elmúlt évtizedekben, és Kína vigyázó szeme, illetve különböző egyéni érdekek, hogyan provokálják ki olykor az öncenzúra alkalmazását. Egy elképesztően ironikus történet rajzolódik ki a szemünk előtt arról, hogy Tajvan sajtószabadságának megőrzése miért egy szenzációhajhásznak bélyegzett hongkongi média vállalaton áll vagy bukik.

***

ÓCEÁN / OCEAN, 2015, 58’, rendezte: Ke CHIN-YUAN vetítés: 2016.10.22. szombat 17:00

A film egy harmincöt tételből álló, szöveg és zene nélküli, képi történet. Díszítetlen és hamisítatlan, egyszerű eszközökkel vetíti elénk a víz alatti felvételek hatalmas gyűjteményét, amelyben elénk tárul a mélység gazdag élete, a zsákmányát kereső ember számtalan technikája, és az óceán hatalmas ereje, ahogy őrzi kincseit.

***

UGORJ, ASHIN! / JUMP! ASHIN, 2011, 128 perc, rendete: Lin YU-HSIEN vetítés: 2016.10.22. szombat 18:15

A film, a rendező testvérének, Ashinnak a történetét meséli el, aki északkelet Tajvanon egy kisvárosban nőtt fel. A család egy gyümölcsboltot üzemeltet. Ashin korán csatlakozott az iskolai tornász csapathoz, és hogy válogatott játékos lehessen, keményen edzett. Idővel azonban egyre inkább beszippantja őt legjobb barátja, „Uborka” bandája, és kezdi hanyagolni az edzéseket. A kábítószer és a bandaháború előli menekülés közben Ubi meghal, a könnyeid!” Úgy Hazamegy és ismét nekilát edzeni. Tudja, ez az utolsó esély ahhoz, hogy még egyszer elrugaszkodjon.

***

UGRÁS, FIÚK! / JUMP! BOYS, 2005, 85’, rendezte: Lin YU-HSIEN vetítés: 2016.10.22. szombat 20:30

Ez a film hét tajvani általános iskolás fiú életét mutatja be. A korukbeliekkel ellentétben ők nem online számítógépes játékokkal játszanak és nem a bevásárlóközpontokban lógnak. Bár nagyon más a személyiségük, de egyvalami közös bennük: a torna! Nem számít, mibe kerül, mennyire fáj, milyen nehéz, céljuk, hogy a legjobb tornászok legyenek.

***

MILYEN MÉLY AZ ÓCEÁN / HOW DEEP IS THE OCEAN, 2000, 60′ rendezte: TANG Hsiang-Chu, vetítés: 2016.10.20-21. 9:00 (A filmet a DocuArt moziban vetítjük budapesti középiskolásoknak.)

Egy megindító barátság története. A rendező azt követi nyomon, hogy a korábban a társadalom perifériájára csúszott főszereplő hogyan talál vissza a gyökereihez. A film gyönyörűen ábrázolja ember és természet elválaszthatatlan kapcsolatát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top