+ Film

Film készül az 56-ban hősi halált halt 15 éves címlaplányról

A rendező terveiben szerepel egy pesti lányokról szóló újabb alkotás, valamint egy újabb punkfilm készítése is.

Kövessy Róbertet a lázadó figurák érdeklik, mindenkori rendszerellenes történeteket dolgoz fel filmjeiben. Most az 1956-ban hősi halált halt kamaszlány, Szeles Erika történetét készül megmutatni. A nyolcvanas években meghurcolt legendás punkbandák, a CPg és a Közellenség tagjairól készített Pol Pot megye punkjai és a Punktérítő rendezőjével Szakács Árpád, a tortenelemportal.hu alapítója beszélgetett a Pesti Srácok Emlékpark színpadán. A készülő filmről és az 56-os forradalom elfeledett, bájos hőséről a nullahategy.hu oldalán olvashatunk.

Kövessy elmondta, a film ötlete azután merült fel, hogy a korabeli felvételeket tanulmányozva rácsodálkozott, milyen sok nő – egészen fiatal lányoktól az idősebb asszonyokig – vette ki a részét élete kockáztatásával a forradalmi eseményekből. „Ismerünk 56-os női hősöket. Wittner Mária vagy a kivégzett Tóth Ilona történetét ma már senkinek sem kell bemutatni. Engem azonban az ismeretlen női hősök, az olyan pesti lányok érdekeltek, mint Szeles Erika. Szomorú, hogy egy ilyen emblematikus alak a mai napig nemigen mozgatta meg a magyar történészeket, és mindazt a keveset, amit a lány személyéről és sorsáról tudunk, elsősorban külföldieknek köszönhetjük” – magyarázta a filmrendező.

Szeles Erika akkor vált az ötvenhatos események „arcává”, amikor az októberi harcok alatt készült davajgitáros fényképe egy dán magazin címlapjára került.

Ez a film talán segít abban, hogy ez az emblematikus nőalak, aki több nyugati országban a szabadságharcunk szimbóluma, végre méltó helyére kerüljön 1956 emlékezetében.

billed_szeleserikaA Tragikus sorsú lány fotóját és nevét egy dán férfi lelkes amatőr kutatómunkája nyomán ismerjük. Henning Schultz kamaszkorában lelkesedett a magyar forradalomért, s évtizedekkel később, amikor egy ládában rábukkant a dán magazinra, megkereste a fotóst, és további képekhez jutott hozzá. A fotósorozat a Nemzeti Múzeumba került, s 2008-ban kiállításon mutatták be.

A tragikus sorsú hajadonról és a készülő filmről a nullahategy oldalán olvashatsz.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top