+ Életmód

A szórakoztatóipar fogja megszüntetni a női körülmetélést?

A női körülmetélés súlyos fizikai és lelki tünetekkel járhat. Előfordulhat, hogy a megcsonkítás alanya elvérzik, vagy a piszkos késeken megtelepedő baktériumok okozta fertőzésekbe hal bele. A meg nem csonkított lányok esetében fennáll a kiközösítés kockázata.

A szórakoztatóipari termékekbe, például szappanoperákba ágyazott üzenetek segíthetnek felszámolni a női nemi szerv megcsonkításának – angol nyelvű rövidítéssel: FGM – gyakorlatát – állítják svájci és szudáni kutatók egy Szudánban végzett felmérés alapján.

Eredményeink azt mutatják, hogy a szórakoztatás hatékony eszköz lehet a női körülmetéléssel kapcsolatos kulturális attitűd megváltoztatásában

– mondta Charles Efferson, a Zürichi Egyetem munkatársa.

A Nature című tudományos folyóiratban közölt mostani tanulmány szerint az olyan szappanoperák hatására, amelyekben a főhős nemet mond az ártalmas gyakorlatra, a nézők jóval pozitívabban kezdtek viszonyulni a meg nem csonkított lányokhoz.

A svájci és szudáni kutatók négy filmet készítettek, amelyek középpontjában egy távoli szudáni vidéken élő kiterjedt család állt. A történetek mindegyikét szerelem és ármány hatott át, de a főszereplők más-más módon viszonyultak a női körülmetéléshez. A karakterek eszmecseréket folytattak a csonkításról és megkérdőjelezték a gyakorlat mögött álló kulturális hiedelmeket.

A szakemberek több mint 120 falusi közösség több ezer tagjának vetítették le a filmeket Szudánban, és közvetlenül a mozi megnézése után, majd egy héttel később is kikérdezték őket a csonkítással kapcsolatos nézeteikről.

A szociológusok szerint a szórakoztatóipar bevetésével egyrészt a népesség nagyobb hányadát lehet megszólítani, mint azokkal a dokumentumfilmekkel, amelyek főleg csak a gyakorlatot eleve elítélő emberekhez jutnak el; másrészt a szórakoztató műsorok hatékony alternatívái lehetnek az olyan keményebb módszereknek, mint az ártalmas gyakorlatot űző közösségek kriminalizálása, ami akár a titokban végzett csonkítások megszaporodását is eredményezheti.

Az ENSZ gyermekjogi szervének (UNICEF) februárban közzétett, 30 országra kiterjedő kutatása szerint világszerte több mint 200 millió lány és asszony szenvedte el a nemi szervének megcsonkítását.

A hiedelem szerint a körülmetélésen átesett nő képes ellenőrzés alatt tartani szexuális vágyait, és termékenyebb is meg nem csonkított társainál. Az FGM-et támogató közösségek sokszor a házasság előfeltételeként tekintenek a szokásra. Közülük többen vallási kötelezettségnek tartják a megcsonkítást, bár azt sem a Korán, sem a Biblia nem említi.

A női körülmetélés súlyos fizikai és lelki tünetekkel járhat. Előfordulhat, hogy a megcsonkítás alanya elvérzik, vagy a piszkos késeken megtelepedő baktériumok okozta fertőzésekbe hal bele. A meg nem csonkított lányok esetében fennáll a kiközösítés kockázata.

Az ENSZ Közgyűlése 2012 decemberében egyhangúlag elfogadta az FGM teljes körű betiltását követelő határozatot. A világszervezet tavaly szeptemberben célul tűzte ki, hogy a gyakorlat 2030-ra eltűnjön a föld színéről.

A rituálé azonban még mindig elterjedt Afrika bizonyos részein és a Közel-Kelet, valamint Ázsia egyes területein is. Az ENSZ adatai szerint a Szudánban élő 15 és 49 éves kor közötti lányok és nők 87 százaléka esett át genitális csonkításon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top