+ Irodalom

A jólfésült orvos kirabolta a virágárus lányt

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1922 – Hamburg nevezetessége, a Chilehaus

október, Görögország – Az athéni rendőrség letartóztatott egy tengerészhadnagyot, aki kirabolta a torpedónaszádjának pénztárát, aztán felrobbantotta a hajót. A férfi később azzal védekezett, hogy a hajó előbb-utóbb úgyis elsüllyedt volna, és ő gyakorlatilag csak megmentette a pénzt.

október, Magyarország – A pesti utcákat újra felfedezték az emberek, és nem csak hétvégeken korzóztak rajtuk. Egy időben minden kávémérés, cukor- és cipőbolt helyén bankok nyíltak, most viszont, láss csodát, az egyik forgalmas úton megszűnt magánbank épületében kávéház nyílt. A közönség megállapította, hogy a bankok épületei kivált alkalmasak szórakozóhelynek.

október, Németország – Jólfésült orvos sétált a hamburgi utcán, nézegette a kirakatokat, ám mikor a virágárus lányhoz ért, hirtelen megváltozott az arca, és dulakodásba kezdett a lánnyal. Az orvos pillanatok alatt megszerezte a lány pénztárcáját, majd elmenekült. A rendőrök csakhamar nyomára bukkantak a rablónak, és kivallatták. Az orvos azzal magyarázta tettét, hogy éhezett.

november, USA – New Yorkból útnak indult Európa felé az a Munargo névre keresztelt gőzhajó, amelynek nem volt kormányosa. Az utasok a giroszkóp elvén működő találmányra bízták az életüket, amely automatikusan vezérelte a hajót a helyes irányba. Az utasok közül sokan fogadásokat kötöttek, egy az ötvenhez adták, hogy az Antarktiszon fognak kikötni.

november, Oroszország – A szentpétervári pénzverő üzem kommunista munkásai sztrájkba léptek, mert az elveikkel nem volt összeegyeztethető, hogy cári rubelek verésére alkalmazták őket. A sztrájkot csak akkor szüntették meg, amikor azt állította nekik a gyár vezetése, hogy a cári rubeleket külföldi forgalomra szánták. Na, mondták, oda mehet!

november, Anglia – A kormány nem engedélyezte egy néger bokszbajnok és egy angol nehézsúlyú champion mérkőzését. Döntését azzal indokolta, hogy a fehér és színes bokszolók küzdelme fellobbantaná a közönség szenvedélyét, és nem a sportot látnák benne. Arról nem is beszélve, hogy ez a szenvedély átragadhat a sakk fekete és fehér bábuira is.

december, Olaszország – Egy olasz államtitkár párbajt vívott egy hírlapíróval, és a 16. összecsapásban a hírlapíró megsebesült a homlokán. Az államtitkár baráti köre aznap nagyot mulatott, veregették a férfi vállát, és a sokadik pohár után mindenki azt hajtogatta, hogy ne ártsd magad a politikába. Meg azt, hogy na, cimbora, ezt jól a fejébe vésted.

december, Ausztria – A takarékossági biztost fölkérték, hogy rövid időn belül dolgozzon ki egy megvalósítható tervet a munkaidő jobb kihasználására. A takarékossági biztos elvonult, és napokon át gondolkodott, számolt és lapozta a naptárakat. Néhány hét múlva előállt a friss gondolatokkal. Kedves barátaim, kezdte előadását a takarékossági biztos, zseniális ötletem támadt. Halljuk, halljuk! Tekintsünk mától munkanapnak minden katolikus ünnepnapot!

december, Németország – Egy Lipcsében rendezett kabaré egyik jelenetében a rendőrség leleplezett egy gazdag kereskedőkből és gyárosokból álló baccarat kártyajátékot űző társaságot, és lefoglalták a téteket a berendezési tárgyakkal együtt. Megérdemelték, vagy ilyen abszurd a világon nincs? Mindenesetre a közönség a térdét csapkodva nevetett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top