+ Képzőművészet

38 méteres 3D-s graffitit állítottak fel a magyarok Rómában

A 38 méteres műalkotást később egy magyar városban állítják fel.

Nyolc magyar és három olasz képzőművész alkotásaiból készült nagy méretű installációt állítottak fel Róma központjában csütörtök reggel, amely egy hónapig látható az Angyalvár melletti téren – jelentette be az első római magyar street art-műalkotás ötletgazdája, Hervé-Lóránth Ervin képzőművész, a Római Magyar Akadémia (RMA) kulturális attaséja és megbízott igazgatója.

A szabad ég alatt felállított köztéri installációt tizenkét, egymás mellett álló háromdimenziós nagybetű alkotja, amelyek a latin misericordia (irgalmasság) szót alkotják.

Az utcai „feliratot” a csütörtökre virradó reggelre állították fel Róma belvárosában, az Angyalvárral szomszédos téren, ahonnan a vatikáni Szent Péter térre vezető sugárút indul.

Ez az első alkalom, hogy a pápai állam közelében a street art, vagyis a városi utcaművészet egy alkotását helyezik el, valamint szintén először mutatkozik be az olasz főváros közterületén magyar installáció. A kiválasztott helyszín a történelmi Róma egyik legismertebb és leglátogatottabb pontja, ahol mindennap több tízezer zarándok és turista halad át.

A Misericordiát alkotó, egyenként három méter magas és egy méter széles betűk mintegy 38 métert foglalnak el.

A betűk elülső oldala egy-egy magyar vagy olasz képzőművész alkotásának kinagyított fényképébe van „felöltöztetve”. Az első betűn (M) a – részben a Vatikáni Könyvtárban őrzött – Magyar Anjou Legendárium című 14. századi kódex miniatúrái láthatók Szent Márton életének jeleneteivel. A következő betűk sorrendben Őry Annamária, Weiler Péter, Bér Rudolf Julianusz (Rudino), Fürjesi Csaba, Hervé-Lóránth Ervin, Melanie Iorio, Brunszkó László (Nikon One), Francesco Astiago Garcia, Gyarmati Zsolt, Adriano Necci és Sárpátki Zoltán egy-egy alkotását „viseli magán”. A legutolsó betűn (A) Márton Áron püspök bronzszobrának felvétele látható, az alkotás Csíkszereda egyik terén áll. A betűk hátoldalán Ferenc pápának a szentévet meghirdető Az irgalmasság arca (Misericordiae vultus) bullájának egy-egy idézete, valamint a projektben résztvevő művészek gondolatai olvashatók az irgalmasságról.

Hervé-Lóránth hangsúlyozta, hogy a Vatikán közvetlen közelében felállított installáció szorosan kötődik a 2016-os Szent Márton-emlékévhez és a Ferenc pápa meghirdette irgalmasság szentévéhez. Ezen kívül idén van a Márton Áron erdélyi püspök születésének 120. évfordulójára rendezett emlékév is.

Az installáció szerves részét képzi egy 360 fokos webkamera, valamint internetes alkalmazások, amelyekkel a műalkotás a világ minden pontján látható lesz a betűknél megálló „közönség” által megosztott üzenetekkel és szelfikkel. A projektet Facebook-profil, Instagram-oldal és honlap (misericordiaroma.com) egészíti ki.

Az installáció november 11-ig látható, amikor Szent Márton ünnepnapjára Ferenc pápa a Vatikánba hívta Európa hajléktalanjait. A tervek szerint a műalkotást később egy magyar városnak ajánlják fel, amely Pannonhalma vagy Szent Márton szülővárosa, Szombathely lehet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top