+ Film

Megvan, melyik filmet nevezzük az Oscar-díjra

Lengyelország a vasárnap elhunyt Andrzej Wajda Powidoki (Emlékképek) című filmjével nevezett.

Nyolcvanöt ország nevezte filmjét az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájába. Jemen először küldött filmet a mezőnybe – ismertette szerdán az amerikai filmakadémia.

Magyarország Till Attila Tiszta szívvel című alkotását nevezte a kategóriába, amelynek mezőnyét többfordulós válogatás után szűkítik le végül az öt Oscar-jelöltre.

Chile Pablo Larrain Neruda című filmjét küldte a versenybe, Ausztriából a Stefan Zweig: Farewell to Europe, Kanadából Xavier Dolan Ez csak a világ vége című drámája indul a díjért. A franciák nevezettje Paul Verhoeven Ella című filmje, a németek a Toni Erdmann című vígjátékot küldték, Iránból Aszgar Farhadi Az ügyfél című alkotását, Olaszországból pedig Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című, menekültekről szóló dokumentumfilmjét nevezték.

Mexikóból Jonás Cuarón, az Oscar-díjas Alfonso Cuarón fiának alkotása, a Desierto szerepel az oscars.org honlapon található listán, Lengyelországból a vasárnap elhunyt Andrzej Wajda Powidoki (Emlékképek) című filmjével nevezett a díjmezőnybe.

Oroszországból Andrej Koncsalovszkij Paradise (Mennyország) című háborús drámájával pályáztak az Oscarra, Romániából Cristi Puiu Sieranevada című filmjével. Spanyolország Pedro Almodóvar Julieta című drámáját, Svédország pedig Az ember, akit Ovénak hívnak című filmet küldte a mezőnybe. De koszovói, nepáli, albániai és kubai alkotás is szerepel a nevezettek között.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1956 óta ad át díjat az amerikai filmakadémia. A hatvanadik évforduló alkalmából a testület hozzáférhetővé tette a kategória díjazottjainak köszönőbeszédeit és egy ezzel kapcsolatos fotógalériát is.

Tavaly Nemes Jeles László Saul fia című holokausztfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-szobrát.

A 89. Oscar-díjátadó ceremóniát 2017. február 26-án rendezik a hollywoodi Dolby Színházban. A gálát az ABC televízió élőben közvetíti, az adást a világ 225 tévécsatornája szintén sugározza majd.

Az idegen nyelvű filmek kategóriájába nevezett filmek teljes listája itt található.


Tiszta szívvel

Akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekessszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött midennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.

rendező: Till Attila
operatőr: Juhász Imre
zene: Kalotás Csaba
producer: Stalter Judit
vágó: Gothár Márton

Szereplő(k):
Fekete Ádám (Barba Papa)
Danish Lídia (Évi)
Thuróczy Szabolcs (Rupaszov)
Balsai Mónika (Zita)
Fenyvesi Zoltán (Zolika)


Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top