+ Irodalom

Gyermekgyilkos hangyák árasztották el Londont

A külföldről importált gyümölcsökkel együtt mindenféle rovarokat és bogarakat vittek Londonba a kereskedelmi hajók. Ezek közül a legveszélyesebb az az Argentínából származó hangya…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1922 – a képen londoni telefonközpont 1922-ben

július, Anglia – A külföldről importált gyümölcsökkel együtt mindenféle rovarokat és bogarakat vittek Londonba a kereskedelmi hajók. Ezek közül a legveszélyesebb az az Argentínából származó hangya, amelyik hegyes szúrókájával egyetlen óra leforgása alatt átfúrta magát a dobhártyán, majd a hallójáraton keresztül az agy felé vette az irányt. A gyermekgyilkos hangyák elárasztották Londont.

július, Argentína – Az állandó esőzések és viharok miatt megszűnt a távirati összeköttetés, egész városrészek kerültek víz alá, és összedőlt egy kolostor. A rémült szerzetesek közül csak kevesen tudtak úszni, ezért sokan közülük az egyetlen lehetséges menekülési útirányt választották, az imádkozást.

július, Ausztrália – A hajókon érkező bevándorlók partra szállás után György királynak tartoztak hűségesküt fogadni. Az eskü után egy fiatal pár foglalta el ideiglenes szálláshelyét. Boldogok voltak, hogy sikerült, ugyanakkor átjárta őket az idegenség érzete is. Tavaly neked esküdtem hűséget, mondta az asszony, ma egy királynak. Nem túl gyors ez egy kicsit?

augusztus, Lengyelország – A határ közelében guruló vonat egyszer csak megállt. Egy asszony és a kislánya az ablakon át marcona férfiakat látott, akik állig fölfegyverezve ugrottak föl a kocsikra. Ékszert és pénzt követeltek. Az asszony zokogva szorította magához a kislányt, reszketve szorongatta kevéske pénzét, amit kitépett kezéből a bandita, majd mindkettőjüket agyonlőtte.

augusztus, Portugália – Vienna do Castello környékén a levegőbe repült egy játékgyár. A kiérkező tűzoltóknak már nem sok dolga akadt. Vérbe fagyott holttestek feküdtek a szétrepült babák, kiskocsik, macik, építőkockák, és apró színes állatok maradványai között.

augusztus, Franciaország – A párizsi ékszerészek összedugták a fejüket, és rövid megbeszélés után megállapodtak abban, hogy választékukat az elváltak jegygyűrűjével fogják gyarapítani. Ezt az aranygyűrűt a középső ujjra méretezték, és a csalódás szép szimbólumát, egy eltört nyilacskát véstek bele. A középosztálybelieké opálból készült, a szegényeké pedig… A szegények megvoltak nélküle.

szeptember, Hollandia – Az egyik legjövedelmezőbb tevékenység, amely bármely más munkavégzéssel összehasonlítva a leghatékonyabb, a pénzhamisítás. Hiszen a pénzt nem kell eladni, viszont bármi megszerezhető rajta, aminek ára van. A Hollandiában fölállított nemzetközi rendőrszervezet épp e nagy hatásfokú munkavégzés ellen jött létre, tagjai ritka emberi tulajdonsággal, a megvásárolhatatlansággal kellett rendelkeznie.

szeptember, Brazília – Nagy ünnepséget rendeztek a bányászoknak, amikor Patos közelében új platinaeret találtak a földben. Nem véletlenül volt minden határon túli az örömük, hiszen platinát rajtuk kívül csak az Uralban bányásztak. A dorbézoló társaság másnap pihenőnapot tartott, az egyikük azonban az orvosnál végezte. A platinaér mellé begyűjtött egy aranyeret is.

szeptember, Poroszország – A porosz belügyminiszter rendeletet adott ki a dőzsölés ellen. Dőzsölésnek az számított, ha a bárok és éttermek fogyasztása meghaladta a helyi hatóságok által engedélyezett szintet. Erre adót vetettek ki, és a szegények élelmezésére fordították. Az egyik bártulajdonos például azt találta ki, hogy félóránként vizsgáztatta a vendégeket, és aki nem tudta kimondani a bonyolult mondókát, azt hazaküldte.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top