+ Irodalom

A városi tanácsos pazarlásnak minősítette a holtak fakoporsóba temetését

Szerinte épp olyan jó volna egy gipszláda a halottnak, mint a fakoporsó, ráadásul jóval olcsóbb lenne. Egyszerre több prototípust is előterjesztett, hogy egyformán megfeleljenek az etikai és esztétikai elvárásoknak.

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1922 – a képen Kassel főtere ’22-ben.

április, Kanada – Minden város maga döntötte el, hogy akar-e élni az alkohol gyártásának és forgalmazásának tilalmával, vagy sem. Egyes városok szárazak voltak, mások viszont nem, miközben a lakosság választhatott, hol akar élni. Csakhogy nem egyszer előfordult, hogy egy város kijózanodott az alkoholtilalomból.

április, Németország – Új divat tartotta lázban a berlinieket, az orrátalakítás. Aki nem elégedett az orrformájával, az elment az orrdoktorhoz, és potom hat dollár hatvan centért gyönyörű görög vagy római orral ébredt az altatásból. Az orrdoktorok egyre többször tanulmányozták az antropológia egyes fejezeteit, hogy olyan kéréseknek is eleget tudjanak tenni, ha valaki malajziai vagy madagaszkári orr-ra vágyik.

április, USA – Egy amerikai férfi kitalálta, hogy úszó szórakozóhelyet hoz létre a szeszes ital megrögzött kedvelőinek, mert csak a partoktól három kilométerre tartotta érvényét az alkoholtilalom. A partról gyorshajók vitték az utasokat, és visszafelé pedig partra dobták a részegeket. A remek szórakozásnak sokan hódoltak, és legtöbbjüket hiába vallatta a rendőrség, hitelesen hangzott, hogy semmire nem emlékeznek.

május, Németország – Az egyik kasseli városi tanácsos felesleges pazarlásnak minősítette a halottak fakoporsóba temetését. Szerinte épp olyan jó volna egy gipszláda a halottnak, mint a fakoporsó, ráadásul jóval olcsóbb lenne. Egyszerre több prototípust is előterjesztett, hogy egyformán megfeleljenek az etikai és esztétikai elvárásoknak. A városi tanács sokáig nem tudott dönteni az engedélyezésről, abban bíztak, hogy olyan drámai fordulatot vesz a tanácsos élete, amelynek okán eláll a tervétől.

május, Csehszlovákia – A Csehszlovák köztársaság kialakulása teljesen új feladatok megoldása elé állította a régi Csehország vezető pénzintézeteit, merthogy eddig a bécsi bankok irányítása alatt álltak. Így történt, hogy tanácstalanságuk közepette az egyik bankvezető azzal az ötlettel állt elő, hogy terjeszkedjenek Románia felé. A bejelentést hosszú csönd követte, majd egy rövid kérdés hangzott el. Miért?

május, Anglia – A magán-szikratávíró-hálózat előfizetői különös kegyben részesültek, immár nem kellett a koncertek kedvéért flancos ruhákba bújni és bájologni azzal, akit ki nem állhattak, mert a szikratávírón keresztül nem csak híreket, hanem komolyzenei koncerteket is hallgathattak. Különös élvezetet jelentett a koncerttermek hangulata szerelmeskedés közben.

június, Japán – Tokióban ünnepséget rendeztek a vasút üzemelésének ötvenedik évfordulója alkalmából. A központi pályaudvar előtt harmincezer ember befogadására alkalmas sátrat állítottak fel. Az ünnepély jól sikerült, a végén minden résztvevő egy acélból készült levélnehezéket kapott ajándékba.

június, Brazília – Az ország egyik vezetője bejelentette, hogy két apró szigetről, ahol az Atlanti-óceán átrepülése után a portugál repülőgépek leszálltak, lemond a portugálok javára, akik elfogadták az ajánlatot, és egyúttal átkeresztelték a szigeteket a repülőik nevére. Így lett a Szent Péterből Cabral, a Szent Pálból pedig Continho.

június, Olaszország – Az olasz király több palotáját, köztük a milánói királyi palotát, minden berendezésével együtt az olasz nemzetnek ajándékozta, illetőleg azoknak a városoknak, ahol a palotái álltak. A többség örült az ajándéknak, viszont voltak olyan hangok is, hogy a király elveszítette büszkeségét. Csak az a kérdés, nem lehet-e büszke magára, aki nem csak üres, de berendezett palotát tud ajándékozni?

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mildred szerint:

    Smkcd-aab what I was looking for-ty!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top