+ Zene

A zajos gyermekmolesztálási ügy lezárult, a popveterán elégtételt akar

Beperelte a BBC-t és a rendőrséget a pop-lovag.

Pert indított a BBC és a rendőrség ellen a gyermekmolesztálás vádjával két éve feljelentett Sir Cliff Richard.

A 75 éves angol popveterán ügyvédjei csütörtökön nyújtották be a keresetet a londoni felsőbírósághoz. A keresetben a BBC közszolgálati médiatársaság és a Dél-Yorkshire megyei rendőrség szerepel alperesként.

Az ügy közvetlen előzményeként Sir Cliff házát évtizedekkel ezelőtti szexuális visszaélések gyanúja miatt 2014 augusztusában átkutatták a rendőrök. Az énekest négy férfi jelentette fel, azt állítva, hogy a popsztár szexuális bűncselekményeket követett el ellenük. E bűncselekmények a feljelentők szerint 1953 és 1984 között, az ő gyermekkorukban történtek.

Cliff Richard a komoly nemzetközi feltűnést keltő házkutatás idején portugáliai nyaralójában tartózkodott, ám nem sokkal később hazatért, és önként megjelent a területileg illetékes Dél-Yorkshire megyei rendőrségen, ahol kihallgatták.

A popsztárt nem vették őrizetbe, és vádat sem emeltek ellene, az ügyészség pedig júniusban közölte, hogy bizonyíték hiányában megszünteti a vizsgálatot. Ezt a döntést a feljelentők egyike megtámadta, de az ügyészség a napokban közölte, hogy kitart a vizsgálatot megszüntető határozat mellett.

Sir Cliff az eljárás során végig teljesen megalapozatlannak és hamisnak minősítette a feljelentésben foglalt állításokat, és már a házkutatás után kilátásba helyezte, hogy kártérítési pert indít a BBC és az ügyben eljáró rendőrkapitányság ellen is, magánéletéhez fűződő jogainak durva megsértése címén.

A BBC úgy keveredett az ügybe, hogy 24 órás hírtelevíziójának stábja, amelyet a rendőrség az időközben kiszivárgott üzenetváltások tanúsága szerint előre értesített, már a helyszínen várta a házkutatásra érkező rendőri egységet, és egyenes adásban közvetítette a fejleményeket.

A házkutatást a nézők a földről és a levegőből is figyelemmel kísérhették, a BBC ugyanis egy helikoptert is a helyszínre küldött.

A helikopteres stáb kamerái a ház ablakain keresztül arról is részletekbe menő ráközelítéses képeket sugároztak, ahogy a rendőrök Sir Cliff személyes holmijai között kutakodnak.

Az ügyben parlamenti vizsgálat is indult, amely megállapította, hogy bár a BBC a rendőrséggel folytatott együttműködése során a maga részéről megfelelően járt el, a házkutatás élő közvetítése azonban ennek ellenére „óriási, helyrehozhatatlan károkat” okozott Sir Cliff Richard közmegítélésében.

Sir Cliff minden idők egyik legsikeresebb brit könnyűzenei előadóművésze, karrierje során 21,5 millió lemeze fogyott, és kétszer képviselte Nagy-Britanniát az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Négy éve, a brit uralkodó trónra lépésének 60. évfordulóján rendezett gyémántjubileumi szuperkoncerten is fellépett, és 1968-as eurovíziós világslágerével, a Congratulations című örökzölddel köszöntötte II. Erzsébet királynőt, aki 1995-ben emelte őt a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top