+ Irodalom

Amerika nem fogadta a német és magyar állampolgárságú bevándorlókat

…kizárólag a szövetséges és semleges országokból érkezők léphették át az államhatárt. És amint munkába álltak, kötelező volt napi egy óra angolozás. Miközben odafönt havazott, a tárnák mélyén szenes arcú bányászok vésték fejükbe a simple present tense-t.

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1920

január, Ausztrália – A rendőrség hónapok óta kutatott egy tolvaj után, aki váratlan időpontokban fölbukkanva, az éj leple alatt rabolta ki a házakat. A főnyomozó gondolt egyet, és a rendőrök élére egy bennszülöttet állított, aki annyira jó nyomolvasó volt, hogy az utolsó rablást követően fél nap alatt elkapták a tolvajt. A főnyomozó egy tegnap este kibontott bor parafadugóját ajándékozta a bennszülöttnek, aki azonnal fölfűzte a nyakláncára.

január, USA – Amerika nem fogadta a német és magyar állampolgárságú bevándorlókat, kizárólag a szövetséges és semleges országokból érkezők léphették át az államhatárt. És amint munkába álltak, kötelező volt napi egy óra angolozás. Miközben odafönt havazott, a tárnák mélyén szenes arcú bányászok vésték fejükbe a simple present tense-t.

január, Magyarország – Egy asszony ült a konyhában, és csupasz csutkával morzsolta a kukoricát a lába közé szorított kasba. A sparhelton krumplileves főtt, párája belepte az ablakokat. Egy férfi lépett a konyhába, és valami furcsa szerkezetet tartott a kezében. Hagyd abba a morzsolást, mától gépesítünk, mondta a férfi, letette az asztalra az általa szerkesztett kézi morzsológépet. Még nem tudta, hogy megteremtette a nagyüzemi sertéstenyésztés alapjait, és elhozta a falusi romantika halálát.

február, Anglia – A londoni pincérek ismét sztrájkba kezdtek, mert nem vehették ki a törvényben előírt szabadnapjaikat, ráadásul a napi 12-16 óra munka mellett tönkrement a szexuális életük is. Egyes éttermek kaptak az alkalmon, és a felszolgálás árával csökkentett ételárakkal hódító útjára indult az önkiszolgálás.

február, Lengyelország – Egy lengyel amerikai cég engedélyt kért a hatóságoktól egy tizenhét emeletes vasbeton áruház megépítésére, melynek költségét, a közel hétmillió dollárt az amerikai lengyel kolónia állta. A kormányt azzal kecsegtették, hogy az áruház tetején berendeznek számukra egy kétpóznájú szikratávíró állomást. Elképzelni se könnyű, hogyan lehet egy ilyen ajánlatot visszautasítani.

február, India – A nyugat-indiai St. Thomas kikötőben temérdek cápa hemzsegett. Egy jó eszű mérnök, aki imádott fürdőzni, de nem kívánt cápaeledel lenni, a cápapusztítás különös módjait dolgozta ki. A horogra kötött dinamit látványosan robbantotta szét a cápát, de még ennél is izgalmasabb volt az árammal való csapatás. A cápa jól bírta a feszültséget, csak a hétszáz Voltos áramütésnél repült ki a vízből, mint egy rakéta.

március, Anglia – A szegény nők annyira szegények, hogy még harisnyát se tudnak maguknak vásárolni, és a meztelen lábaikon látszik, mennyire szegények. Ám gondolt egyet egy nagy szegénységben élő asszony, és rengeteg tűszúrással harisnyát tetováltatott mindkét lábára. Az ötletet sokan követték, mert se levetni, se mosni nem kell, arról nem is beszélve, hogy kiszakítani is csak jókora húskampóval lehetett.

március, USA – Műtárnákat és műaknákat építettek a bányászoknak, és azokban gyakorolták a mentési munkálatokat, ha majd szemükbe néz a föld alatt a bányászok réme, a bányalég. A bányarém ellen oxigénfejlesztő készüléket is alkalmaztak, amely a légmentesen fejre záródó sisakba oxigént pumpált. Ha a gép meghibásodott, és túlságosan oxigéndús levegőt állított elő, a gyakorlómentésen röhögő bányászok futkároztak.

1920, március, India – A mozinak köszönhetően jelentős csorbát szenvedett az angolok tekintélye az indiaiak előtt, ugyanis az amerikai filmeken, hol bűnöző férfiakat, hol házasságtörő, meztelenkedő nőket láttak. Az indiai kormány ellenőrzése alá vonta a filmszínházakat, félve annak beláthatatlan következményétől, ha ostoba filmjeiknek köszönhetően minden tekintélyüket elveszítik a fehérek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top