+ Zene

Negyvenéves minden idők legjobb punkalbuma – és ennek is van magyar vonatkozása!

Megmutatták, hogy baseball ütővel is lehet léggitározni, eltörölték a flitteres glam-rock diszkót.

Negyven éve jelent meg a pop egyik kulcslemeze, minden idők első és egyben talán legjobb punk albuma, a Ramones mindössze 29 perces bemutatkozása. Ez az idő tökéletesen elég volt a világ felforgatására. A hírnévhez 15 perc, a forradalomhoz 29 perc is elég – Pickin’ the banana / Hooray for Havana…

Szóval, a világ legpuritánabb albumának természetesen nincs címe, Ramones: Ramones. Ez ugyanolyan egyszerű, mint a Gabba, gabba, hey!-féle csatakiáltás. A Ramones volt az a zenekar, amely az Oh yeah!semmitmondását kicserélte az ennél is semmitmondóbb Gabba, gabba, hey!-re, aminek tényleg semmi értelme. A pop tehát az, ami: Hey, little girl, I wanna be your boyfriend…. Az Oh yeah-ből Oh, oh, oh-lett  (Chain Saw), de hát mit vártunk egy olyan zenekartól, ahol a bili hajú hülyegyerekek arról énekelnek, hogy milyen frankó lenne ragasztózni egyet (Now I wanna sniff some glue / Now I wanna have somethin’ to do).

(…)

A Ramones eltörölte a gitárszólót, eltörölte a prog-rock fibonacci-számsort megjelenítő gesztusait, megmutatták, hogy baseball ütővel is lehet léggitározni. Beat on the brat with a baseball bat, Oh yeah, oh yeah, uh-oh. A negyven éve megjelent lemez nemcsak az egyetemes rock and roll vonatkozásában megkerülhetetlen, de Tommy Ramone magyar származásán túl is erősen „magyar vonatkozású”. Ugyanis e lemez dalaiból készítette a Beatrice 1979-ben az ún. Ramones-blokkot, így a magyar szöveggel előadott dalok (pl. Üss a kölökre…) voltak az első, magyar rock színpadon megjelenő punk gesztusok. A baseball ütő helyett a magyar verzióban kerítésléc szerepel, ami mindegy, a lényeg, hogy a Ramones így is, úgy is nagyot üt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top