+ Irodalom

Délután ötkor hajtotta végre a kivégzést a férfi

Pontosan célzott, sem a nő, sem a férfi nem szenvedett. Hat órakor vehette át a kulcsot, amely a fiatal pár lakását nyitotta. Az írásos engedély alapján fél hétkor lépett be az ajtón…

Furcsa történetek a XX. századból a magyar sajtó cikkei alapján – 1919 – a képen a vöröskatonák az orsz polgárháborúban

július, Franciaország – Párizsba várták a bolgár békedelegációt, pontosan tíz óra harminc percre. Várt a sajtó, várt a diplomácia, ám tíz órakor egy megelőző távirat érkezett Svájcból, amelyben azt sürgönyözte a békedelegáció, hogy egy kicsit késni fognak, ugyanis meg kellett állniuk Lausanne-ban, hogy felfrissítsék a hazájukban lerongyolódott ruhatárukat.

július, Szerbia – Közvetlen vonatszerelvény indult Belgrádból, Trieszten, Milánón és Torinón át Párizsba. A vonaton ült egy nő, aki a másodosztályon utazott, és apró kézipoggyászán kívül semmit nem vitt magával. Mikor elindult a vonat, úgy nézett körül a belgrádi pályaudvaron, mint aki tudja, soha nem látja újra ezt a helyet. Percekkel később bezárkózott a vécébe zokogni.

július, Oroszország – A halálos ítélet nyomán délután ötkor hajtotta végre a kivégzést a férfi. Pontosan célzott, sem a nő, sem a férfi nem szenvedett. Hat órakor vehette át a kulcsot, amely a fiatal pár lakását nyitotta. Az írásos engedély alapján fél hétkor lépett be az ajtón. Először szétnézett, majd fejben gyors listát készített arról, mit érdemes elvinnie.

augusztus, Görögország – Végre egyszer haszonnal járt a lustaságunk, mondta a férfi az újság fölött. Az asszony a hűvösben szundikált, csak fél füllel figyelt a férfira. Annak köszönhetően, hogy későn léptünk be a háborúba, a sok millió áldozat közül csak 25 ezer volt görög, 60 ezer sebesült, és 15 ezer fogoly és eltűnt. Az asszony fölnyitotta a szemeit. De azt azért értékeled, hogy egyik se te voltál.

augusztus, Adriai-tenger – Amerikai felügyelet alatt megindult az Adrián a kereskedelem. Az egyik hajó kapitánya aznap ünnepelte hatvanadik születésnapját, mikor kifutottak a tengerre. Először arra gondolt, hogy szűk körben meghívja a tiszteket, aztán mégse tette. Úgy érezte, az idő nem érdem, annál inkább csoda.

augusztus, Németország – A mariendorfi gázgyár tűzoltói az egyetlen olyan tűzoltóegyesület, amely minden szolgáltatását kerékpáron végzi. Kerékpárra szerelték a tűzoltószerszámokat és a fecskendőket is. Sőt, a sebesültszállítást is kerékpáron végzik. A két bicikli közé egy tartószerkezetet helyeztek, amelyen igencsak összehangolt kerekezéssel szállíthatják a sérültet, különben még onnan is leesik.

szeptember, Magyarország – Párizsból fél vagon illatszer érkezett Szegedre, a belvárosi illatszertárba. A legritkább és legjobb minőségű parfümök emberek tömegét vonzották, s már az utcákat is francia parfümillat lengte be, amely semmiféle rokonságot nem mutatott az őszi avar elégetésekor fölszálló füst illatával.

szeptember, Anglia – A munkáspárt vezérei járták az országot, és szikrázó beszédeket tartottak arról, hogy a munkaidő csökkentése mellett ne csak a béreket és a segélyezést növeljék, de részesítsék a munkásokat a profitból is. Ha ez így lesz, mondogatta egy férfi hazafelé bandukolva, akkor az eddigi egész életem félreértésen alapult: a gazdagok a világ legjobb emberei.

szeptember, Franciaország – Munkásokat toboroztak Franciaország újjáépítésére, mint ahogy Magyarországon is hasonlókat terveztek, hogy megszüntessék a munkanélküliséget. Egy osztrák és egy magyar férfi aztán jó ideje méregették egymást az építkezésen, mindketten azt gondolták, valahonnan ismerik a másikat. A rövid beszélgetésben hiába derült ki, hogy ez nincs így, a szavak nem tudták meggyőzni őket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top