+ Irodalom

Egy asszony az ablakból nézte végig, ahogy ölik egymást a rendőrök és munkások

Egy milánói asszony a harmadik emeleti ablakból nézte, hogy verik egymást a rendőrök és a munkások, és hogyan mészárolják le egymást brutális kegyetlenséggel. Félelem fogta el, ennek ellenére bement a konyhába, kihúzta a fiókot és elővette a nagykést…

Furcsa történetek a XX. századból a magyar sajtó cikkei alapján – 1919 – A képen a Largo Santa Margherita butik 1919-ben nyílt meg Milánóban

április, Franciaország – A franciák eddig is élen jártak a nemi betegségek terjesztésében, de a háború megsokszorozta a betegek számát, ami nem csak a higiénia hiányát jelentette, de azt is, hogy a háború alatt szerteágazóbb nemi kapcsolatok jöttek létre, mondta előadásán egy professzor, és szép példákat hozott a saját életéből.

április, Németország – Münchenben már csak a bárok és szórakozóhelyek voltak zárva, a hangversenytilalom megszűnt, és kinyitottak a színházak, amelyek kizárólag a munkásoknak tartottak előadást. Az egyik rendezőnek annyira elege volt a háborúból, hogy megpróbált új verziót írni a Rómeó és Júliából, amelyben a szerelmesek nem halnak meg.

április, Magyarország – Hajnalodott a kastély udvarán, a horizont peremén fölbukkanó nap a tavaszi virágkavalkádra szórta első sugarait. A kastély körül csend volt, odabent a kristálypoharaktól kezdve a porcelán tányérokig minden a helyén állt, az óra otthonos méltósággal ketyegett a falon. Még másfél óra, és öt ágrólszakadt prolicsalád rohamozza meg a szecessziós termeket.

május, India – A lakosság forrong, az emberek el vannak keseredve, valamit csinálni kell, írta levelében egy angol tisztviselő, aztán összegyűrte a papírt, kiitta a teáját, és az ablakhoz lépett. A szavak ugyan pontosan leírták az utcai állapotokat, de úgy érezte, ez nem a cselekvés, hanem a halogatás órája. Kíváncsibb volt arra, hogy mi történik akkor, ha nem tesz semmit.

május, Spanyolország – A kormányzó előírta, hogy az egész országban 25 százalékkal csökkenteni kell az árakat. A kereskedők fittyet hánytak a felhívásra, pénzt akartak, és minél többet. A taranconi férfiak nem bírták tovább az éhezést, és megrohamozták a kereskedőket, akik riasztották a csendőrséget. Egy középkorú férfi akkor nyelte le az első falat epret, mikor a gyomrába fúródott a golyó.

május, Portugália – Egy lisszaboni csoport felkelést szervezett, s ezen az estén tartották az utolsó megbeszélésüket. A csoport vezetője, miután elmondta az instrukciókat, a körülötte ülők szemét fürkészte. Néhány perc múlva bilincsbe verve vezették el őket a rendőrök.

június, Ausztria – Egy bécsi férfi aznap állt munkába, de már estére teljesen kikészült. Egész nap hatalmas kalapáccsal verte föl a háborúban megrongálódott utat. Még este eldöntötte, hogy másnap felmond, mert nem bírta elviselni, hogy amit a háború sem tudott tönkretenni, azt most neki kell néhány koronáért szétverni.

június, Magyarország – A hadügyi népbiztosság elrendelte, hogy akinek postagalamb van a birtokában, legyen az magánszemély vagy egyesület, annak kötelessége a galamb összes adataival jelentkezni. Aki nem teljesíti, azt a forradalmi törvényszék fogja elítélni. Egy férfi üzenetet kötött a galamb lábára, és elindította a forradalmi törvényszékre. A levélben azt írta, hogy én egy olyan postagalamb vagyok, akinek nincs gazdája, és ne tessenek bántani.

június, Olaszország – Egy milánói asszony a harmadik emeleti ablakból nézte, hogy verik egymást a rendőrök és a munkások, és hogyan mészárolják le egymást brutális kegyetlenséggel. Félelem fogta el, ennek ellenére bement a konyhába, kihúzta a fiókot és elővette a nagykést. Vissza nem térő alkalom, hogy életében először megöljön valakit.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top