+ Irodalom

Megtörtént a 13-as szám babonájának trónfosztása

Azt állítják a svájciak, hogy nem a 13-as, hanem a 11-es az igazán végzetes számjegy. Állításukat azzal támasztották alá, hogy a fegyverszünetet az év 11. hónapjának 11. napján, 11 órakor írták alá. De egyesek szerint…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1919

január, Északi-sark – A férfi átfúrta a tűzhelyről lepattant kődarabot, bőrszíjat fűzött bele, és az asszony nyakába akasztotta. Adjon neked erőt a legnagyobb bajok idejére, mondta. Az asszony átölelte a férfit, és megcsókolta a nyakát, aztán percekig csókolóztak a tűzhely mellett. Mindketten levetkőztek, és bebújtak az ágyba. A férfinak hirtelen eszébe jutott, ha nem vigyáz az asszony, a kődarab fölhasítja a péniszét.

január, Dánia – Koppenhága lakói arról panaszkodtak, hogy borzasztóan koszos a város. Egy tekintélyes dán napilap főszerkesztője gondolt egyet, ha már ennyire foglalkoztatja az embereket a közterület tisztasága, akkor az újságnak is erről kell szólnia. Nyilvános szavazásra kérte az olvasókat, hogy döntsék el, melyik a legmocskosabb városrész, majd megígérte, hogy a szavazók között kisorsol egy pár teljesen új bakancsot.

január, Monaco – A monacói fejedelem, mint világhírű tengerkutató tudós előadást tartott az akadémián a háborúban elszabadult tengeri aknák veszedelméről. Véleménye szerint még húsz éven át veszélyeztetni fogják az Amerika és Európa közti hajózást. És mivel a nagy tengeráramlatok mozgatják őket, át kell tervezni a hajóútvonalakat, különben az aknák fogják áttervezni a hajókat.

február, Svájc – Megtörtént a 13-as szám babonájának trónfosztása. Azt állítják a svájciak, hogy nem a 13-as, hanem a 11-es az igazán végzetes számjegy. Állításukat azzal támasztották alá, hogy a fegyverszünetet az év 11. hónapjának 11. napján, 11 órakor írták alá. De egyesek szerint ez az érvelés csak akkor állná meg a helyét, ha fegyverszünet aláírása megtörténhetett volna az év 13. hónapjának 13. napján, 13 órakor.

február, Anglia – Sztrájkot hirdettek a londoni pincérek és szobalányok, s egy ideig úgy nézett ki, hogy összeomlik az idegenforgalom. Ám a hotelek csinos sztrájktörőkre találtak a színházak kóristalányaiban, akik készséggel eljátszották a pincért és a szobalányt, ami a vendégeket is fölvillanyozta, s még csak színházba se kellett menniük, hogy élvezzék az előadást.

február, Szerbia – A szarajevói nyomdák és kiadók arról értesítették a szerkesztőségeket, hogy az energia- és papírínség következtében beszüntetik a lapkiadást, és a továbbiakban egyetlen új lap fog működni. Az újságírók nekiláttak, hogy megírják véleményüket a döntésről, de már nem találtak az indulataikhoz elegendő mennyiségű papírt.

március, Dánia – A háborúból hazatérő férfiak azzal találták szembe magukat, hogy nők dolgoznak az állásaikban. De a férfiak nem hagyták magukat, és visszaszerezték a pozíciókat. A dán nők visszaszorultak a méhészet, a tejgazdaság, a baromfitenyésztés, a kertészkedés, és a disznóhizlalás területére.

március, Elba sziget – Még az előző év novemberében esett olasz hadifogságba néhány magyar katona, s most lehetőséget kaptak, hogy értesítsék hozzátartozóikat. Minden férfi két teljesen egyforma levelezőlapot vásárolt, és ugyanazt írták rájuk, így száz százalékkal növelték annak esélyét, hogy a lapok célba érjenek. A kézbesítő postások még hetekig gondolkoztak azon, mit jelenthet a duplázott rejtjeles üzenet.

március, Ausztria – A schönbrunni állatkert állománya több mint a felére fogyott a háború alatt, mert már a háború elején sok állatot ajándékoztak a pesti állatkertnek. Most csak egy elefántja, két majma, s egy medvéje maradt Schönbrunnak. Zsiráfból nem volt egy darab sem, mert teljesen lesoványodtak és éhen pusztultak. Az állatkertbe kilátogató gyerekek szerint, ha már egymásra nem tudnak, akkor legalább az állatokra vigyázhatnának az emberek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top