+ Irodalom

Miért álltak haptákban a hindu katonák a fekete macskák előtt?

A hindu katonák kivált szerettek haptákban állni és tisztelegni a fekete macskának. Merthogy úgy tartották…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1917

április, USA – Ötletes szerelőknek köszönhetően megindult az automobilok átalakítása. Amerre utak nincsenek, viszont van vasúti sín, sokkal praktikusabb a kocsira sínkereket szerelni, és száguldani a kietlen tájon. A sínkocsi vezetéséhez nem kellett különösebb tudomány, ellenben életbevágóan fontosnak bizonyult a vasúti menetrend ismerete.

április, Magyarország – Az órák számlapját világító festékkel vonták be, hogy mindenki nagy örömére éjszaka, nagy sötétségben is látni lehessen a pontos időt. A világítás ideje attól függött, hogy mennyi festék került a számlapra. Az eleinte élénk világítást biztosító festék fényét lassan fölváltotta a haloványabban sugárzó radioaktív anyag.

április, Kelet-India – A hindu katonák kivált szerettek haptákban állni és tisztelegni a fekete macskának. Merthogy úgy tartották, minden elhunyt angol katonatiszt lelke egy fekete macskába költözik. Arról persze megoszlottak a vélemények, hogy egy fekete macskába hány katonatiszt lelke költözik, ezért mindenki szabad belátása szerint köszöntötte n-szer (n>=1) a fekete macskát.

május, Bering-tenger – Fókavadászok arról számoltak be, hogy hiába keresték a fókákat kedvenc tenyészhelyükön, a Pribilof-szigeteknél, nem találtak egyet sem. Aztán rájöttek, hogy a Japán felől érkező, nagy halállományt szállító meleg áramlat, se szó, se beszéd, az Aleut-szigetek felé vette az irányt, és csábította lakmározásra a fókákat is. De akkor már a fókavadászok se voltak restek, ők is irányt váltottak, mert ősidőktől fogva tudták, fókára vadászni csak ott lehet, ahol fóka is van.

május, Magyarország – A bőrhiány miatt újabb ötletes megoldás járta be az országot. Járjunk fatalpú cipőben! Az elterjedésnek pusztán két akadálya volt. Az egyik, hogy a mesteremberek nem értettek a fatalpú cipő készítéséhez, a másik pedig, hogy senki nem akarta hordani. Néhány magas rangú tisztviselő megpróbált jó példával és fatalpú cipővel elől járni, de próbálkozásuk néhány látványos bokatörés után megbukott.

május, Németország – Nagy a hiány mindenből. Liszthiány miatt egyelőre szüneteltetik a mézeskalácsok gyártását, a híres cinkkatonák alapanyaga a fegyvergyárakban végzi, az ironok a cédrusfák hiányát érzik. Egy nürnbergi étteremben történt, hogy az elcsigázott vendég bratwurstot rendelt, mire a vendéglősné tálcán helyezett elé egy képeslapot, amely a kolbászt ábrázolta. A képeslap a konyha faláról került le, még egészen meleg volt a párától.

június, Anglia – Shackleton kapitány a háború kitörésekor újabb expedícióra indult a déli-sarkra. Az expedíció befejeztével csak az elmúlt év végén érkeztek először emberlakta területre, ahol elsők között arról érdeklődött, hogy mikor ért véget a háború. Még nem ért véget, válaszolta egy férfi. Erre Shakleton kapitány és a legénység belépett az angol hadseregbe, hogy emberpróbáló tapasztalatai révén minél előbb véget vessen ennek az esztelenségnek.

június, Bulgária – Philippopol tartományból érkeztek a hírek, hogy az idei rizstermés olyan bőséges, hogy az egész Balkánt, sőt, Németországot és a Monarchiát is ellátják belőle. De hát én nem szoktam rizst enni, bosszankodott egy bolgár férfi. Majd most fogsz, mondta a másik. Rizses csirke, currys rizs, rizsfelfújt, tejberizs, rizi-bizi. Az meg mi az atyaúristen? Látod, még nem is ettél belőle, már is milyen kíváncsi vagy rá!

június, Vatikán – A pápai szentszék rendeletet bocsátott ki, amelyben megtiltotta a katolikus hívőknek, hogy olyan spiritiszta összejöveteleken vegyenek részt, amelyeken a szellemekhez kérdéseket intéznek. Ha nem kérdeznek, csak ülnek, az talán-talán. De ha például valaki rákérdez, hogy van-e Isten, és ha válasz érkezik rá, az súlyos következményekkel járhat a vasúttársaságok életének alakulásában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top