+ művészet & politika

Nyílt levél a magyarországi médiumoknak a cigányvajdák ügyében

Hidvégi-B. Attila, a RomNet magazin főszerkesztője nyílt levelet írt a magyarországi médiumoknak, melyben a cigányvajdákkal kapcsolatos félreértésekre hívja fel a sajtó figyelmét.

Levelében Hidvégi-B. Attila a vajdák társadalmi támogatottságát is szemügyre veszi, valamint kifejti, milyen károkat okoz a magyar média cigányvajdákkal kapcsolatos figyelmetlensége.

Tisztelt Kollégák!

Szorítkozzunk a tényekre: a magát országos vajdának nevező úr avatási ceremóniáján egyetlen ember sem vett részt, pedig azt egy budapesti sportcsarnokban rendezték. Akkor lehet-e társadalmi támogatottságról beszélni? Magát a fővajdát korábban köztörvényes bűncselekményekért több ízben is elítélték. A megyei vajdaavatásokkal kapcsolatos sikkasztási ügyek miatt a fővajdát két év börtönbüntetésre ítélték, az őt felkenő állami díjakkal is elismert írót szintúgy elítélték. A magukat megyei cigányvajdáknak nevezők közül többet a közelmúltban szintén börtönbüntetésekre ítéltek jogerősen. A „börtönromantika” ellen szót emelő, magát borsodi vajdának nevező férfi mielőtt Miskolcon, vagy az országban élő cigányság nevében beszélne, saját környezetében, családjában próbáljon rendet tenni, ne azzal akarjon példát mutatni, hogyan kellene fogadni a börtönből való szabadulásakor gyermekünket. Tájékozódjanak saját archívumaikban, mert mindezekről Önök is többször beszámoltak.

A Magyarországon élő cigányság az Alkotmány, az Alaptörvény szerint is államalkotó tényező, része a nemzet egységének. Köztársaságban, nem pedig monarchiában élünk, nem királyok uralkodnak felettünk, még akkor sem, ha sokan hatalmukat ekként képzelik el. Magyar állampolgárok vagyunk, és identitásunkat szívünkben és lelkünkben éljük meg. A romákra, a cigányokra – ahogy tetszik – Magyarország törvényei, és nem a Romani Krisz, a Cigánytörvény vonatkozik, és magyar állampolgári jogunk és kötelességünk alapján kell, és akarunk élni.
A magyarországi cigányság egy európai közösségben, és nem rezervátumban él, hogy önjelölt vajdák, kápók befolyásolják, irányítsák életüket. A vajdák egy felvilágosult korban nem lehetnek mások, mint pusztán hagyományőrző egyesületek képviselő, és ehhez mérten kell, kellene személyüket, tevékenységüket a sajtónak és a társadalom tagjainak kezelni. Bizonyára Önök is belátják, hogy rendkívül disszonáns lenne, ha a Magyar Honvédség Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szembeni szerepvállalásunkkal, vagy a magyar katonák külföldi missziójával kapcsolatban egy kistelepülés katonai hagyományőrző egyesületének vezetőjének véleményét hangoztatnák saját médiumaikon keresztül.

Nyílt levelem azért fogalmaztam meg, mert a cigányvajdákkal kapcsolatos figyelmetlenségük, vagy uram bocsá’ tájékozatlanságuk hatalmas károkat okoz nem csak a cigányság, hanem az egész magyar társadalom számára is! Ha pedig tudatos cél által vezérelve próbálják befolyásolni ezen emberek megszólaltatásával a közvéleményt, kérjük ne tegyék, ne ássák alá a nehezen megteremtett és kivívott társadalmi békét, ne ássák alá a demokráciába vetett hitünket!

Ha nyílt levelemhez bárki csatlakozni kíván, örömmel veszem jelzését!

Hidvégi-B. Attila
Főszerkesztő – RomNet

 

 

Nyitókép: Molnár Zoltán

Korábban írtuk:

A cigányságról kérdezz cigány embert! – interjú

Magyar versek cigány nyelven

 

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. András József Fazekas szerint:

    (Y)

    (!)

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top