+ Gondolat

Tudatosan építettek az alantas emberi indulatokra

A népszavazási kérdés jelen formájában nem tartalmaz olyan – hitbeli vagy erkölcsi – szempontot, amellyel kapcsolatban az egyháznak szükségszerűen meg kellene nyilatkoznia – olvasható Fabiny Tamás evangélikus püspök nyilatkozatában.

Az evangelikus.hu oldal tette közé Fabiny Tamás evangélikus püspök személyes álláspontját az október másodikára kiírt népszavazásról.

Állampolgári jogommal élve természetesen részt veszek a népszavazáson, és gyülekezeti tagjainkat is erre biztatom. Ugyanakkor az egyház tagjainak és tisztségviselőiknek ugyanúgy joguk van élni a szavazás titkosságával, mint bárki másnak. Semmilyen vélt erkölcsi szempontok pressziója nem kényszerítheti az egyházak tagjait és vezetőit arra, hogy közhírré tegyék hitbeli meggyőződésük és lelkiismeretük alapján kialakított álláspontjukat egy politikai vitában.

A 2016. október másodikai népszavazást előkészítő kampányban pártpolitikai álláspontok artikulálódtak. Az egyházak, minden emberhez szóló küldetésük miatt, nem kapcsolódhatnak be egy-egy politikai párt kampányába.

Az pedig különösen elszomorít, hogy a szavazást megelőző kampány résztvevői tudatosan építettek az alantas emberi indulatokra, az előítéletre és eszközül használták a gyűlölet szítását.

A 2016. október másodikára kiírt népszavazás egy szigorúan szakpolitikai kérdésről szól, melynek értelmezése elméleti és politikai viták tárgyát képezi. A népszavazási kérdés jelen formájában nem tartalmaz olyan – hitbeli vagy erkölcsi – szempontot, amellyel kapcsolatban az egyháznak szükségszerűen meg kellene nyilatkoznia.

A migrációs válsággal kapcsolatosan, a népszavazástól függetlenül, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Lutheránus Világszövetség, az Európai Egyházak Konferenciája és az Egyházak Világtanácsa, hasonlóan a református, katolikus és ortodox testvéregyházainkhoz, az Evangélium tanításán nyugvó, világos és árnyalt állásfoglalást fogalmazott meg, több ízben. Ezek középpontjában a rászoruló ember megsegítésének krisztusi kötelezettsége áll, ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy az államok joga és kötelessége polgáraik biztonságának biztosítása.[…]

Az állásfoglalás teljes terjedelmében elolvasható ITT.

***

Kapcsolódó cikkünk:

Szomorú vasárnap – Szalay Kriszta, Csepeli György és Majtényi László a kvótanépszavazásról

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Oszkar Kovacs szerint:

    Úgy látom, senki nem tudja, miről szól a népszavazás orbán politikai ambícióit kivéve. Az ellenzék se tudja, pedig jó lenne, ha valaki elmondaná az igazságot.
    Persze jelenleg már az sem érdekes, mert a hétvégén a kötelező szétosztás (betelepítésről soha nem volt szó, csak a szétosztott menekültek vizsgálatáról) átalakult, és már nem kötelező.
    Gondolom ez orbánt nem érdekli és folytatja szélmalomharcát az eddig is minden alapot nélkülöző, de most már véglegesen okafogyott népszavazásért.

    • ikvafalvy szerint:

      Mint latom te vagy az aki legjobban nem tudja ( erti) mirol szol ez a nepszavazas!
      Faraszto ez az allando „orbanozas”!
      Talaljatok mar ki valami mast!

  2. göre gábor biró úr szerint:

    Ima

    Add meg Uram a gazembereknek,
    Gazemberségükre ráismerhessenek!
    Önismeretet, valós szégyenérzetet,
    Átélhessenek ők is, mint becsületesek!
    Gyötörje őket a felismerés!
    Az aljasságuk még nem ész!
    Ugyan jövedelmező lehet!
    Embernyi ember, nem tesz ilyet!
    Minden élő, ugyan élősködő!
    Ganajtúró bogár, trágyát görgető!
    Ember névhez, tán több kéne!
    Mózesek, ősi uzsorás dicsősége,
    Eredményes ugyan lehet
    Érdemel: élősködő nevet!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top