+ Irodalom

Elhunyt a Pulizer-díjas drámaíró

88 éves korában, otthonában érte a halál A Nem félünk a farkastól szerzőjét.

Generációjának leginnovatívabb színpadi szerzőjeként tartották számon a tegnap elhunyt, Edward Albeet. A nyers és nyugtalanító darabjairól elhíresült szerzőt 88 éves korában, Long Island-i otthonában, Montaukban érte a halál.

Albeet olyan amerikai szerzők között tartották számon, mint Eugene O’Neill, Arthur Miller vagy Tenessee Williams. Közülük egyedül O’Neill kapott több Pulizer-díjat, mint Albee (4-3).

Nem félünk a farkastól

Albee leghíresebb drámája a Nem félünk a farkastól, amelyből Elizabeth Taylor és Richard Burton főszereplésével filmesítettek meg. A mű  eredeti címe Who’s Affraid of Virginia Woolf? (Ki fél Virginia Woolftól). Albee darabjában Walt Disney Három kismalacában elhangzó dalocskát ferdíti el az egyik szereplő, így a dalban nem a farkastól, hanem az írótól, Virginia Woolftól kell félni. Ezt a fordítói nehézséget Elbert János egy másik irodalmi személyiséggel oldotta meg. Eszerint „nem félünk a farkastól, Goethe János Farkastól”.

A darab mindezek ellenére nagy siker lett Magyarországon is, a magyarországi ősbemutatón a két főszerepet Tolnay Klári és Gábor Miklós játszotta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top