+ Zene

Az indián népzene és a Kraftwerk találkozása Barabás Lőrinc új lemezén

Magyarország legismertebb fúziós trombitása új formációval és új lemezzel jelentkezik. Az új anyagot a napokban mutatja egy duplakoncerten.

A 33 éves zenész a kétezres évek első évtizedében a Barabás Lőrinc Eklektic-kel készített két sikeres lemezt (Ladal, Trick), Small Talk címmel 2008-ban megörökítette a „random szerdák” anyagát, szólóban pedig két kísérletező anyagot készített (Sastra, Elevator Dance Music). Kvartett felállása pedig idén év elejére állandósult.

barabas-lorinc2

„Sok éven át léptem fel random keretek között, azaz a klubunkban hétről-hétre más-más zenészekkel játszottam. Ez segített új társaim megtalálásában, és akárcsak a zene, a kvartett felállás is egy több éven át tartó formálódó folyamat eredménye.”

A Barabás Lőrinc Quartet tagjai sokféle műfajú és stílusú háttérrel rendelkeznek. A billentyűs Cséry Zoltán korábban a progresszív rockos Special Providence-ben játszott, jelenleg a dzsesszpopos Patchéban is zenél, a basszusgitáros Herr Attila a világzenét képviselő Besh o droM tagja, a dobos Nagy Zsolt pedig a Budafoki Dohnányi Zenekar mellett a smooth jazzes Zolbert zenekarában is feltűnik.

A tizenegy felvételt tartalmazó Beardance című lemez kicsit fúziós, kicsit rockos, kicsit dzsesszes.

„Folyamatosan születnek dalok, ezeket szedtük most egy csokorba. Úgy érzem, a sokszínűséggel együtt mégis van egy íve, dramaturgiája a lemeznek, amelyet érzékelhetünk egyfajta utazásnak, életérzések, hangszínek, képek kapcsolódó egységének” – fejtette ki Barabás.

Az anyag egyik legkülönösebb darabja a záródal, a címadó Beardance, amely dzsesszes lüktetése mellett a nyolcvanas évek elektronikáját, időnként a Kraftwerk monotóniáját idézi. A szám kiindulópontja egy indián népzene volt, aztán a darab felgyorsul egy extatikus életérzés irányába.

Számomra is különleges hangzású a végeredmény, elüt a többitől, ezért is lett a címadó.

A kvartett a dalok közül jó néhányat már hónapok óta játssza koncertjein. Barabás Lőrinc megjegyezte, hogy van jó néhány olyan szám, amely „naplójegyzetszerűen” több évvel ezelőtt megszületett, aztán azóta várt a laptopján arra, hogy végleges formát nyerjen.

A Beardance keverését Deutsch Gábor, azaz Anorganik végezte, aki ismert és minőségi szereplője a hazai elektronikus zenei színtérnek, együtt dolgozott Yonderboijal, a Zagarral, az Anima Sound Systemmel, Dj Bootsie-val vagy az Erik Sumo Banddel is. „Jól ismerjük egymást, úgy gondoltam, hozzáértése most is érdekes végeredményt tud kihozni az anyagból”. A lemezborítón a trombitáról készült rajzokat Barabás Lőrinc öccse, Benedek készítette, több mint tíz éve, még gyerekfejjel. A rajz Lőrinc lakásának falán lóg évek óta.

A quartett az új lemezt szeptember 22-én és 23-án Budapesten, a Muzikumban mutatja be.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top