+ Irodalom

A Digitális Irodalmi Akadémia új tagjai

A Digitális Irodalmi Akadémia a 2016. szeptember 13-án tartott közgyűlésén egy rendes és egy posztumusz taggal bővült az illusztris társaság.

A Digitális Irodalmi Akadémia a 2016. szeptember 13-án tartott közgyűlésén Balla Zsófiát választották meg rendes és Déry Tibort posztumusz tagnak – tájékoztatta szerkesztőségünket Tószegi Zsuzsanna.

A Petőfi Irodalmi Múzeum szervezetében működő Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) az akadémiai tagok összes művét teszi hozzáférhetővé a www.dia.hu oldalon. Az 1998. évi alapítás óta a DIA az egyik legjelentősebb magyar nyelvű irodalmi szöveggyűjteménnyé vált. Az írók, költők műveinek közzététele mellett az irodalmi szakértők a DIA tagok teljes életművét feldolgozzák, így elkészülnek az életrajzok, a műjegyzékek (bibliográfiák), az írók műveiről készülő szakirodalmi listák stb.

A DIA alapszabálya szerint az akadémia tagsága évente választ új tagot a soraiba, és ha van rá lehetőség, akkor posztumusz taggal is bővül a taglétszám. A múzeum főigazgatója, E. Csorba Csilla 2016-ban Déry Tibort javasolta posztumusz tagnak; a jelölést a tagság egyhangúlag támogatta.

Balla Zsófia költő számos irodalmi díj kitüntetettje. Bajor Andor így ír róla A dolgok emlékezete című verseskötetének előszavában:

Balla Zsófia különös képessége, hogy hangulatot és értelmet tud adni mindennapi holmijainknak. Megfigyelő erején és ösztönös okosságán túl a naivságát becsülöm legtöbbre, mert nem tetteti a felfedezőt, hanem a tények titkát keresi egész lelkével.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top