+ Tudomány

Több milliárd éves űrpor a Bennu aszteroida felszínéről

A mintával teli kabin 2023. szeptember 24-én leválik az űrszondáról és ejtőernyős landolással megérkezik az amerikai légierő utahi bázisára.

A földi élet eredetét kutató robotizált űrmissziót indít útjára helyi idő szerint csütörtök este (közép-európai idő szerint péntek hajnalban) az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), amelynek Osiris-Rex űrszondája a tervek szerint több milliárd éves űrport fog begyűjteni a Bennu aszteroida felszínéről.

A misszió a floridai Cape Canaveral légi bázisról indul. A mintegy kétezer kilogrammos, szabadidő-autó méretű, pilóta nélküli űreszközt a Lockheed Martin és a Boeing közös vállalkozása, a United Launch Alliance Atlas V-ös típusú hordozórakétája fogja szállítani. A mintákkal megrakott jármű a tervek szerint 2023-ban tér vissza a Földre, miután hatmilliárd kilométert utazott az űrben.

Az amerikai űrkutatási hivatal a Bennut közelsége, megfelelő mérete és a felszínét borító – a kutatók reményei szerint – szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmeléke miatt választotta a küldetés célpontjául.

Az égitest átmérője mintegy 500 méter, és minden hatodik évben elhalad a Föld mellett, miután nagyjából a bolygónkhoz hasonló távolságban kering a Nap körül. A kutatók becslései szerint 1:800-hoz az esélye annak, hogy a kisbolygó 2182-ben összeütközik a Földdel.

A Napból érkező hő enyhén „lökdösi” az aszteroidát, így az egymilliárd dolláros küldetés egyik célja, hogy feltérképezze a kisbolygó pontos útvonalát. A NASA reményei szerint továbbá az Osiris-Rex révén tesztelni tudják a jövőbeli tudományos missziókhoz, valamint az aszteroidákon tervezett kereskedelmi célú bányászathoz szükséges fejlett képalkotási és feltérképezési technikákat.

Azért választottuk a Bennut, mert ez gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszerünk keletkezésének hajnalából.

– mondta egy keddi sajtótájékoztatón Dante Lauretta, a küldetés főkutatója az Arizonai Egyetemről.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top