+ Tudomány

Okosruhák, drónbicikli, összeolvadó feketelyukak

46 város, csaknem 200 helyszín, több mint kétezer program.

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.

Országszerte 46 város csaknem 200 helyszínén több mint kétezer programmal várja az érdeklődőket szeptember 30-án a Kutatók Éjszakája, amelynek célja, hogy kedvet adjon a fiataloknak a tudományos életpályához, és életszerűbbé tegye a kutatókról kialakult, gyakran előítéleteken alapuló képet.

A szervezők közleménye szerint az alkalomból okosruha pályázatot hirdetett az Ericsson Magyarország, a Bay Zoltán Nonprofit Kft-nél bemutatkozik a Flike drónbicikli továbbfejlesztett változata, szó esik az összeolvadó feketelyukakról.

Lesz lézershow és gyerekkonferencia is. Idén először kapcsolódik be a nap programjaiba a Csodák Palotája új bemutatóhelye, a Playbar.

Sajnos a Kutatók éjszakája egyik hagyományos helyszíne, a budapesti Planetárium idén az épület műszaki állapota miatt nem fogadhat látogatókat, azonban helyette a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Uránia Csillagvizsgálójában új bemutatók várják a csillagos ég titkaival ismerkedni vágyókat – olvasható a közleményben, amely kitér arra is: szeptember 30-án kontinensszerte több ezer laboratóriumban és kutatóintézetben rendezik meg a Kutatók éjszakáját, amelyet az európai uniós Marie Sklodowska-Curie Akciók támogat.

A tehetséges fiatalok bevonása a tudományos kutatás világába Európa jövőbeli versenyképességének záloga – fogalmaznak a szervezők, akik kiemelik azt is: a részvétel minden helyszínen ingyenes, ám a nagy érdeklődés miatt bizonyos programokra előre kell regisztrálni a kutatokejszakaja.eu internetes oldalon.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top