+ Irodalom

Ördögi játszmák az Elfojtott sikoly után

Angela Marsons valósággal berobbant a Kim Stone felügyelőnővel az angol krimiirodalom élvonalába, és ott is maradt. Márpedig az angolok tudnak valamit a krimikről, és az ördögi játszmákról!

Ruth szaporábban lélegzett, és a szemét egy pillanatra sem hunyta le, amíg felidézte a történteket.

— Tovább sétáltam, miközben megpróbáltam kinyitni az istenverte műanyag zacskót. Végig semmit sem hallottam, semmit. Először azt hittem, egy autó ütött el, aztán ráeszméltem, hogy hátraránt valaki a hátizsákomnál fogva. Mire felfogtam, mi történik, egy hatalmas tenyér fogta be a számat. A hátam mögött volt, így nem tudtam megütni. csapkodtam, de nem értem el. Úgy éreztem, kilométereken át vonszol, pedig csak ötven méter volt a High Street végében lévő temető sötétjéig.

Ahogy Alex magában megállapította, Ruth itt egészen steril, tárgyilagos hangnemre váltott, mintha mindez valaki mással esett volna meg.

— Rongyot tömött a számba, és a földre dobott. A fejem egy sírkő oldalának ütődött, vér folyt végig az arcomon. Lenyúlt, hogy kicipzározza a farmerem, de én csak a vérre tudtam gondolni; rengeteg volt belőle. A farmert lehúzta a bokámig. A lábát a vádlimra helyezte, és teljes súlyával ránehéz kedett. Megpróbáltam nem tudomást venni a fájdalomról, és felnyomni magam a földről. Erre jobbról halántékon rúgott, és hallottam, ahogy lehúzza a cipzárját, majd a nadrágját is. — Ruth mély levegőt vett. — Csak ekkor eszméltem rá, hogy meg fog erőszakolni. Sikítottam, de a rongy a számban elnyomta a hangot. Letépte rólam a hátizsákot, és a térdével szétfeszítette a lábam. Rám feküdt, és az ánuszomba hatolt.

Az elviselhetetlen fájdalomtól először levegőt sem kaptam, a sikolyokat pedig elnyelte a rongy a számban. Többször elájultam, és minden alkalommal, amikor magamhoz tértem, a halálomért imádkoztam.

Könnyek gördültek le Ruth arcán.

— Folytassa, kérem!

— Úgy éreztem, órák teltek el, amíg végül elélvezett. Gyorsan felállt, felhúzta a cipzárját, és lehajolt. „Remélem, élvezted, drágaságom”, súgta a fülembe, majd ismét fejbe rúgott, és eltűnt. Elvesztettem az eszméletemet, és már csak arra tértem magamhoz, hogy a mentőbe emelnek.

Alex előrehajolt, és megszorította Ruth kezét. Jéghideg volt, és remegett. A pszichiáter nem hallgatta túl figyelmesen az elbeszélést. Tovább kellett haladnia.

— Mennyi időt töltött kórházban?

— Csaknem két hetet. A fejsérüléseim gyógyultak be először. Mint megtudtam, ezek látványosabban véreznek. A másik dolog tartott tovább.

A nő nem szívesen beszélt a másik sérülésről, de Alex azt akarta, hogy Ruth az események minden kínját és megaláztatását átérezze.

— Hány öltés is volt?

Ruth összerezzent a kérdésre.

— Tizenegy.

Alex figyelte, ahogy a lány arca megmerevedik, miközben felidézi a szörnyűségeket, amiket saját személyes poklában átélt.

— Ruth, én meg sem próbálhatom megérteni, min ment keresztül. Rettentően sajnálom, hogy a kérésemre újra fel kellett idéznie a történteket, de mindez elengedhetetlen a tartós gyógyulásához.

A lány bólintott, és a tekintetéből teljes bizalom áradt.

— Tehát, a saját szavaival, mit vett el magától ez a szörnyeteg?

Ruth egy pillanatig elgondolkozott.

— A fényt.

— Folytassa csak!

— Azóta minden sötét. Legalábbis ez az elképzelés él bennem. Azt a bizonyos éjszakát megelőzően mindent fényben láttam, az egész világot; még egy unalmas, viharos napban is volt világosság. Most viszont olyan, mintha mindent egy szűrőn keresztül látnék, amitől minden sötétebbnek tűnik. A nyári napok nem úgy ragyognak, a vicceken sem tudok már őszintén nevetni, minden akarat mögött hátsó szándékot sejtek. Örökre megváltozott, ahogy a világot és a benne élő embereket látom, még azokat is, akiket szeretek.

— Mi vezette az öngyilkossági kísérlethez?

Ruth letette a lábát, majd újra átvetette egyiket a másikon.

— Először nagyon megrázott, amikor újra láttam. El sem tudtam képzelni, hogy ilyen gyorsan szabadulhat, hogy a törvény ilyen szánalmasan cserbenhagyott. De nem pusztán erről volt szó — mondta, mintha csak most ismerne fel valamit, ami eddig elkerülte a figyelmét. — Ráeszméltem, hogy sosem szabadulok a bennem lévő gyűlölettől, ami minden sejtemet átjárja… és ez kimerít. Rájöttem, hogy mindig hatalma lesz felettem, és semmit sem tehetek ellene. Csak egyikünk halála vethet véget a szenvedésnek.

— De miért éppen a magáé? Miért nem az övé?

Ruth eltűnődött.

— Mert csak a saját életem felett van hatalmam.

Alex néhány másodpercig a lány szemébe nézett, majd becsukta a jegyzetfüzetét, és az asztalra tette.

— Talán nem — mondta elgondolkozva, mintha éppen csak felmerült volna benne a lehetőség, holott végig ez volt a találkozó valódi célja. — Részt venne egy kísérletben a kedvemért?

Ruth láthatóan habozott a válasszal.

— Bízik bennem?

— Természetesen.

— Szeretnék kipróbálni valamit, ami talán segíthet. Azt hiszem, talán visszaadhatunk magának valamit a fényből, amit elvesztett.

— Komolyan beszél? — kérdezte Ruth, szánalmas reménykedéssel a hangjában, mintha egy istenverte csodában bízna.

— Teljes mértékben. — Alex előrehajolt, a karját a térdére helyezte. — Mielőtt nekilátunk, szeretném, ha megértené, hogy mindez csak vizualizáció, egy szimbolikus gyakorlat.

Ruth bólintott.

— Rendben. Csak tekintsen egyenesen előre, és együtt útnak indulunk. Képzelje magát a söröző elé, ahová a férfi jár. Ezúttal ön nem áldozat; erősnek érzi magát, magabiztosnak, igazságosnak. Nem retteg attól, hogy a férfi kilép a sörözőből, hanem lesi a pillanatot. Várt erre az alkalomra. Nem bújik meg az árnyékban, és nem érez félelmet.

Ruth kihúzta magát, az álla kissé előremozdult.

— Kilép a sörözőből, maga pedig néhány méterről követi. Nem jelent fenyegetést, de nem is rémült, csak egy magányos nő egy felnőtt férfi mögött. A keze a kabátja zsebében egy kés markolatára simul. Magabiztos, és uralja a helyzetet.

Alex elégedetten nyugtázta, hogy Ruth tekintete a papírvágó késre esik, és ott is marad. Tökéletes.

— Az út végén a férfi befordul egy mellékutcába. Maga csak a megfelelő pillanatra vár, amikor senki nincs a közelben, és felgyorsítja a lépteit. Amikor már csak pár lépésnyire van tőle, megszólítja: Elnézést! A férfi meglepett arccal fordul meg. Maga megkérdezi, meg tudja-e mondani a pontos időt.

Ruth lélegzése felgyorsult a gondolatra, hogy szembe kell néznie a támadójával, még ha csak képzeletben is, de nagyot nyelt, és bólintott.

Oldalak: 1 2 3 4

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top