+ Film

Újabb nemzetközi elismerés Gárdos Péternek

gárdos péter

A Hajnali láz című alkotást a várnai nemzetközi filmfesztiválon díjazták. Gárdos Péter a legjobb rendezőnek járó elismerést érdemelte ki.

Gárdos Péter nyerte a legjobb rendező díját Hajnali láz című alkotásáért a várnai nemzetközi filmfesztiválon. Gárdos Péter legutóbbi filmjében saját szülei találkozásának és minden akadályt legyőző szerelmének igaz történetét dolgozta fel, kettejük ötven év után előkerült levelezése alapján. A második világháború utáni Svédországban játszódó romantikus film a borzalmakon is túljutni képes, szenvedélyes élni akarást példázza – olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében.

A Hajnali láz két főszereplője Schruff Milán és Piti Emőke, a további szerepekben pedig Kovács Lehel, Petrik Andrea, Máté Gábor, Gyabronka József, Scherer Péter, Földes Eszter, valamint két svéd színész, Roger Strom és Anna Ascarate látható. Az idős édesanyát Izrael egyik vezető színésze, Gila Almagor kelti életre.

A film alapjául szolgáló azonos című, először 2010-ben megjelent szerelmes regényt a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedezték, eddig harminc nyelvre fordították le. A megfilmesítés a Tivoli Filmben készült svéd és izraeli partnerekkel. A producer Szekeres Dénes volt, az operatőr Seregi László, a zeneszerző Pacsay Attila, a látványtervező pedig Horgas Péter.

A Hajnali láz – amely korábban már elnyerte a legjobb játékfilm díját dráma kategóriában a Cinequest filmfesztiválon a kaliforniai San Joséban -, a Filmalap 309,61 millió forintos gyártási támogatásával készült el.

A Bolgár Filmközpont szervezésében 1993 óta rendezik meg A szerelem bolondság (Love is Folly) címmel a szerelmesfilmek nemzetközi mustráját a tengerparti üdülővárosban. Az idén augusztus 26. és szeptember 4. között tartott seregszemle minden évben mintegy kilencven játékfilmet vonultat fel, a díjakról nemzetközi szakmai zsűri dönt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top