+ Irodalom

Kétszázezer karát tömegű gyémántot találtak – 1912: Furcsa történetek a 20. századból

A Geras nevű bányában kétszázezer karát tömegű gyémántot találtak. A hatalmas kő aquamarin, színe kékes zöld, a brillek és smaragdok családjába tartozik, formája szabálytalan, hatszögű prizmához hasonlít, hossza 48,5 cm, átmérője 42 cm. A kőnek különös hatása van az emberi szervezetre…

A képen a brassói Korona Szálló 1912-ben

július, Brazília – A Geras nevű bányában kétszázezer karát tömegű gyémántot találtak. A hatalmas kő aquamarin, színe kékes zöld, a brillek és smaragdok családjába tartozik, formája szabálytalan, hatszögű prizmához hasonlít, hossza 48,5 cm, átmérője 42 cm. A kőnek különös hatása van az emberi szervezetre, azok a bányászok, akik megtalálták, életük végéig ezzel álmodtak.

július, Magyarország – A brassói mozgóképszínház akkora sikerrel vendégszerepelt Fogarason, hogy a kocsmák esténként ürességtől tátongtak. Erre öt kocsmáros összefogott és arra kérte a vármegye alispánját, hogy tiltsa meg a mozi esti működését. Az alispán megtagadta a kérést, és azt mondta a kocsmárosoknak: Nyugodtan menjetek haza, a mozi nyújtotta álomvilág előbb-utóbb a kocsmába viszi az embereket.

július, USA – A Jakobsburg városában élő 114 éves özvegyasszony azzal a kérelemmel fordult a hatóságokhoz, hogy tizenkét dolláros illetményét emeljék fel százra, elvégre az első házasságából huszonkét, a másodikból tizenegy gyermekkel ajándékozta meg az államokat. A kérvény méltányosságát emelendő, hogy az özvegy további utódokra már nem számíthat.

augusztus, Peru – A Putumayo folyó partjain óriási kaucsukerdők álltak, melyekben az angolok tűzzel-vassal kényszerítették munkára a bennszülötteket. Egy férfi azonban megszökött, mert hírét vette, hogy a felesége fiút szült. Mikor elkapták, és kínvallatásnak vetették alá, akkor szembesült azzal, hogy már több mint egy éve dolgozik távol az otthonától.

augusztus, Kína – Egy kisfiú állt az ajtóban, a vállán az anyja egyik keze, a másikat a kantoni katona felé nyújtotta, hogy az pénzt beleszámoljon. Egy dollár, mondta a férfi. Nem, három, válaszolt az asszony, végül elfogadta a kettőt, hogy az éhínség sújtotta városban legalább a kisebb gyerekeinek legyen mit enni.

augusztus, Tasmánia – A hobruti kerület képviselő-választásán az egyik jelölt már kerek három óra hosszat szónokolt. Éjféltájban a kortesek egyike azt indítványozta, szavazzanak ellene bizalmatlanságot. Erre a jelölt közölte, még nem fejezte be a beszédet. Abban reménykedett, hogy kifárasztja a hallgatóságot és elmarad a bizalmatlansági indítvány. Reggel 5 óra 30 perckor jött ki az utolsó szó a száján, a pulpitusra borult, a szemei kimeredtek. Ekkor a választók feltápászkodtak a szundikálásból és egy percnyi megbeszélés után egyhangú bizalmatlanságot szavaztak.

szeptember, USA – Cincinnatiban megnyílt a világ első éjszakai egyeteme, amelyen éjszakai tanárok tanították az éjszakai diákokat. A különös vonzású éjszakai egyetemre több száz diák és diáklány jelentkezett, hogy éjt nappallá téve tanuljanak.

szeptember, Franciaország – Az örökifjúság ígéretének szele hirdetés formájában söpört végig Párizs utcáin. „Törvényileg védett arcformáló, impregnált kaucsukból, az ifjúság varázsát adja arcának. A homlokkötő, beállítható elzáróval márványsima homlokot eredményez, áll és nyakkötő, illetve orrformáló, diszkrét szétküldés utánvételes tartóban.” Az egységcsomagok csakhamar felkeltették a postások figyelmét, s diszkréten nyújtották az ajtóban. Asszonyom, meghoztam az új arcát! Vagyis a régit.

szeptember, USA – Egy Pittsburgh-i szénkereskedő naponta tologatta targoncáját a város utcáin, ám az egyik alkalommal összeveszett egy másik szenessel, aki elcsalta előle a címeket. A férfi izgatottságában olyan hangokat adott ki, hogy nem csak a rendőrségnek, de egy arra sétáló milliomosnak is felkeltette az érdeklődését. A milliomos kifizette a büntetést, majd hamarjában elvitte egy énektanárhoz, aki elragadtatva hallgatta a szénkereskedőt. Később a Carbonara művésznevet választotta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top