+ Irodalom

Furcsa történetek a 20. századból – 1912: Mit mondott akasztása előtt a lelkipásztor?

Jockson városi színháza igazi csemegét ígért a közönségének, egy néger lelkipásztor nyilvános akasztását, melyet egy fehér farmer meggyilkolásáért szabtak ki rá. A nézők kényelmes fotelekből hallgatták az aggastyán lelkész utolsó szavait, melyekben életének nagy fölismerését adta át a fehéreknek és feketéknek egyaránt.

A képen egy eszkimó újságot olvas 1913-ban

január, Németország – Egy fodrász, hogy kiegészítse hajvágásból és borotválásból származó jövedelmét, foghúzást vállalt. A borotválós fejtámla kiválóan alkalmas volt arra, hogy a legerősebb agyarnak is nekifeszüljön. Amikor boltját ötven év után bezárni készült, megszámolta a zsákban összegyűjtött fogakat. Ötvenkétezernél állt meg.

január, USA –A milliárdost a meggazdagodás titkáról kérdezték. Nem szabad megelégedni a kötelesség teljesítésével, mondta, akkor is dolgozni kell, ha nincs munkaidő. Aztán váratlanul megbetegedett, és az egyik csóró alkalmazottja házhoz vitte neki az aláírandókat. És megismerkedett a lányával. Későn tudta meg az öreg, hogy a szerelem is lehet a gazdagság forrása.

január, Közép-Afrika – Otokutui emberevő törzse ünnepséget rendezett a falucska főterén. Dübörögtek a dobok, a harcosok harci díszben pompáztak, mikor elővezettek három bikát, és a tömegbe engedték. A bikák jónéhány embert fölökleltek és eltiportak, belőlük készült az ünnepi lakoma. De hogy még csak véletelnül se ne maradjon senki éhes, a bikákat is fölnyársalták.

február, Lappföld – Egy nap házassági szándékkal állt elő a lapp legény. A szülők nem kérdezték meg a lányukat, hogy mit szól hozzá, ellenben kimentek a pusztába, és kijelöltek egy 150 lépés hosszú futópályát, amelyen majd versenyezni fognak. A lány akkora előnnyel indulhatott, hogy a legény csak akkor érte utol, ha azt a lány is akarta. A lapp leány ezúttal megalázó sprinttel adott kosarat.

február, Tanzánia – Zanzibár szultánja évekkel ezelőtt államérdekből vette feleségül a meskáti imám lányát, akitől végre sikerült elválnia. Csakhogy a miniszterek addig jártak a nyakára, mígnem rákényszerítették, hogy ismét vegye el. Az iszlám törvényei szerint ezt csak akkor tehette, ha előtte valaki más felesége lesz. Így hát előbb a szultán segítőkész sógora kelt frigyre a szultánnéval, és vált el tőle rögvest, hogy aztán a szultán másodszor is összeházasodjon azzal, akivel jószántából soha nem akart.

február, USA – Jockson városi színháza igazi csemegét ígért a közönségének, egy néger lelkipásztor nyilvános akasztását, melyet egy fehér farmer meggyilkolásáért szabtak ki rá. A nézők kényelmes fotelekből hallgatták az aggastyán lelkész utolsó szavait, melyekben életének nagy fölismerését adta át a fehéreknek és feketéknek egyaránt. Barátaim, soha többé ne igyatok whisky-t!

március, Alaszka – Minden évben eljött a nap, mikor az Amerikából érkezett kicsiny kézi sajtón kinyomták az eszkimók lapját, az Eskimo Bulletint. Az esemény a Wales-i herceg fokon történt, ahol az évi egy kiadásba minden fontos esemény belefért. Az eszkimók el sem tudták képzelni, mi töltheti meg az év minden napján kiadott napilapot?

március, Uganda – Soha nem volt könnyű helyzete a bangoi félvad pásztornép királyának, mert egyfolytában erősnek és fiatalnak kellett lennie. Ha saját bevallása szerint már se erős, se fiatal nem volt, kedvenc felesége nyújtotta át neki a méregpoharat. A halálát követő versengés győztese eltemette elődjét, és rá várt az a feladat is, hogy kivégezze az özvegyeket, szolgákat, szakácsokat, de még a szent csordát is lemészárolta, amitől végképp erősnek és fiatalnak érezte magát.

március, Oroszország – Az észak-szibériai szamojedok olyan pecsenyét lakmároztak, amely több ezer esztendeje várt a lakomára. A jégbe fagyott mamut ormányhúsa állítólag olyan ízletes volt, mintha akkor szállították volna Brazíliából vagy Argentínából. A tudományos felfedezésnek sem mindennapi vacsora gond nélkül jutott át az emésztőrendszerükön.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top