+ Irodalom

Vlagyimir Szorokin gratulál a Magyar Művészeti Akadémia kitalálójának

Szorokin

Vlagyimir Szorokin az orosz irodalom nemzetközi sztárja, politikai, közéleti tartalmú kijelentései miatt sokan figyelnek a szavára Oroszországban, ennek köszönhetően több rétegű értelmezésnek vannak kitéve megjelent írásai, regényei, amelyek így nem egyszer szélsőséges reakciókat váltanak ki…

Vlagyimir Szorokin az orosz irodalom nemzetközi sztárja, politikai, közéleti tartalmú kijelentései miatt sokan figyelnek a szavára Oroszországban, ennek köszönhetően több rétegű értelmezésnek vannak kitéve megjelent írásai, regényei, amelyek így nem egyszer szélsőséges reakciókat váltanak ki, vádolták már pornográfiával, és nyilvánosan elégették egyik regényét. Az íróval Juhász Katalin beszélgetett Pesten.

Magyarországon a kormányzat állami intézményi rangra emelt egy egyesületet, amelynek hatalmat és pénzt adott, hogy istápolja az ő szájízük szerint alkotó írókat, költőket. Putyin Oroszországában hogyan édesgeti magához a hatalom az írókat? 

Hallottam erről a magyarországi intézményről, gratulálok a kitalálójának! Nem tudok róla, hogy nálunk működne hasonló. Ha létezne is, nyilván nem ilyen nyíltan tevékenykedne. És a kormányzat nem áldozna rá jelentős összeget. Egyszerűen azért, mert Putyinék számára egyáltalán nem fontos a művészet, a kultúra. Az irodalmat marginális dolognak tartják, és az írók egy része amúgy is törleszkedik a hatalomhoz, keresi a kegyeit. Szóval, nálunk nincs szükség intézményes keretekre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top