+ Irodalom

Furcsa történetek a 20. századból – 1911: A fiatal orvos megkérte az unokahúga kezét

Egy fiatal orvos házassági szándékkal kérte meg az unokahúga kezét, ám a nagy vagyonnal rendelkező apa útjukat állta. A lány élete boldogtalan házasságba torkollott egy üzletembere oldalán…

Az 1911-ben készült fotón pompás indiai maharadzsák láthatók

július, Új-Guinea – A szigeteket benépesítő törpe, fekete népfaj különös házasodási szokással bírt. A lakodalom második napján a menyasszony sűrű fűből készült ruhába bújt, és a vőlegény lakhelyére csónakáztak vele a rokonok. A partról négykézláb mászott a vőlegény kunyhójáig, ahol aztán a nő előmászott a fűből…

július, Magyarország – A keszőhidegkút-gyönki állomás ügyes kezű alkalmazottja esténként összefogdosta a verebeket a raktárban, és különböző fövegeket ragasztott a fejükre. A hímekre csákó, kalap, turbán vagy tűzoltósisak került, a nőcskék különböző színű, óriási kalapot kaptak, amelyhez nem kellett kalaptű, erősen tartotta a ragasztó. Másnap pompás jelenetek szemtanúi lettek az utasok, mikor egy kenyérmorzsán összeverekedett a hordár a tűzoltóval, a lila kalapos nőcskének pedig csiripelve udvarolt a huszársapkás gavallér.

július, Tajvan – Formosa szigetén a tizenhatodik életévét betöltött fiú az úgynevezett legények házába költözött, ahol vidám mulatozással múlatták az időt, mígnem fölkeltette érdeklődését valamely női személy. Akkor vizet és tüzifát cipelt a leány háza elé, amit vagy elfogadtak a szülők, és akkor övé lett a lány, vagy nem. Ez utóbbi esetben azonban a makacs férfi megszöktethette a leányt, lett-légyen a férfi merész vagy pipogya, mert a szabályok értelmében senki nem akadályozhatta meg.

augusztus, India – A lókupec, mert nem akarta mások orrára kötni az üzlet részleteit, kezet fogott a vevővel, és zsebkendőbe bugyolálták a kézfogást. Aztán a zsebkendő alatt, az ujjak különböző számú megszorításával, és a megszorítások szüneteivel, elkezdődött az alkudozás. A túl heves alku az első ujjreccsenésig tartott.

augusztus, Franciaország – Egy fiatal orvos házassági szándékkal kérte meg az unokahúga kezét, ám a nagy vagyonnal rendelkező apa útjukat állta. A lány élete boldogtalan házasságba torkollott egy üzletembere oldalán. Az apa, hogy enyhítsen rossz lelkiismeretén, vagyona egy részét az orvosra hagyta, aki nem fogadta el az örökséget, így lehetett teljes a boldogtalanság.

augusztus, USA – Virginia egyik áruházában, a nyári kánikulára való tekintettel, különös gépet állítottak munkába. Ez a gép képes volt lehűteni a levegőt, így a kellemes terekbe vásárlók százai tódultak hűsölni. És ha már ott voltak, ne teljen üresen az idő, vettek is valamit. Sokan a gépen is keresték az árcédulát.

szeptember, Franciaország – Egy párizsi gyáros otthonában üldögélt, mikor egy köteg huzallal a kezében megpillantotta a kirojtolódott szőnyeg csücskét. Bosszankodás helyett a fejéhez kapott, mennyivel időtállóbb lenne huzalból fonni a szőnyeget. Innen már csak egy lépés volt a villanyhálózat, és másnap előállt a fűthető szőnyeg ötletével. Már csak azt kellett kidolgozni, hogy ne vágja agyon az áram azt, aki a szőnyegre rálép.

szeptember, India – Egy előkelő londoni cégtől kerekekre szerelhető tűzoltólétrát vásárolt a maharadzsa. Nem tűzvészek oltásásra szánta, hanem tigrisvadászatra. A létra tetején ülve akart átgurulni a dzsungelen, hogy a magasból meglesve a ragadozó nyomát, lepuffanthassa. Arra azonban nem számított, hogy a tigris nem jön zavarba a guruló létrától, könnyűszerrel fölmászott rá.

szeptember, Atlanti-óceán – A hajóorvos két utazóban lévő orvos segítségével, a helyzet megfontolt elemzése után, vakbélműtétre szánta el magát. A kapitány a műtét idejére csökkentette a hajó sebességét, nehogy egy hullámlökést követően túl mélyre nyomják a szikét. A műtét sikerült, s a hajóút végén gyógyultan távozott az utas, s azon kevesek közé tartozott, akiknél megfért egy mondatban vakbél és Atlanti-óceán.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top