+ Életmód

250 kortárs művet ajándékozott a Pompidou Központnak a negyedik leggazdagabb orosz

Az adományozó Vlagyimir Potanyin, akinek Interros cége a legnagyobb részvényes a Norils Nickel orosz vállalatban, amely a világ legnagyobb nikkel- és palládiumtermelője.

A párizsi Pompidou Központnak adományozta 250 kortárs orosz és szovjet alkotásból álló művészeti gyűjteményét vladimir potatin

, az egyik leggazdagabb orosz üzletember. A művek szeptember 14-től 2017. március 27-ig kiállításon is megtekinthetők a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti központjában.

A gyűjtemény az 1970-es években feltűnt két jelentős mozgalom, a moszkvai konceptuális iskola (Ilja Kabakov, Viktor Pivovarov) és a szocialista realizmus ellenpontozásának szánt szoc-art (Borisz Orlov, Leonyid Szokov) művészeinek munkáit vonultatja fel, valamint az 1980-as években a peresztrojka kreatív időszakában az akkori alternatív fiatal alkotók (Oleg Kotyelnyikov, Timur Novikov) műveit is tartalmazza.

A Pompidou Központ közleményében a párizsi múzeum „tartós elköteleződése erős jelzésének” nevezte, hogy az orosz alkotások bekerültek a francia nemzeti gyűjteménybe, amely olyan jelentős orosz modern művészek, mint Kandinszkij, Larionov vagy Goncsarova, valamint az 1980-as évektől kortárs művészek műveit is magába foglalja.
Serge Lasvignes, a központ elnöke szerint az adomány is azt mutatja, hogy Oroszországban a történelem minden pillanatában megújult a művészet, bármilyen történelmi esemény is történt.
Az adományozó Vlagyimir Potanyin, akinek Interros cége a legnagyobb részvényes a Norils Nickel orosz vállalatban, amely a világ legnagyobb nikkel- és palládiumtermelője, meg van győződve arról, hogy „Oroszországról a művészeten és a kultúrán keresztül lehet a legjobban mesélni a világnak”.

A Pompidou Központ orosz gyűjteményének erősítése olyan szimbolikus gesztus, amelynek célja az orosz kultúra integrálásának bátorítása a kortárs kultúrába – hangsúlyozta az üzletember.

Potanyin emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a szentpétervári Ermitázs múzeumnak adományozta egyebek mellett Kazimir Malevics Fekete négyzet című festményét.
A Forbes amerikai magazin orosz kiadásának áprilisi számában megjelent lista szerint Vlagyimir Potanyin a negyedik leggazdagabb orosz 12,1 milliárd dollárnyi vagyonnal. Tavaly még ő vezette a listát 15,4 milliárd dollárral.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top