+ Irodalom

Olyan gyorsan nőtt a gomba, hogy nem lehetett lefotózni

Olyan gyorsan növő gombát fedeztek fel a szigeten, amelynek növését szabad szemmel is látni lehet. A gomba közel húsz milliméter magas kucsmája fehér színű és harang alakú, a széléről háló csüng alá, ezért hálóviselőnek nevezték el. Illata nem éppen kellemes, rothadó húshoz hasonlít…

A XX. század története magyar sajtócikkek alapján – 1910 – A képen két fiatal nő löki a golyókat 1903-ban

október, Jáva – Olyan gyorsan növő gombát fedeztek fel a szigeten, amelynek növését szabad szemmel is látni lehet. A gomba közel húsz milliméter magas kucsmája fehér színű és harang alakú, a széléről háló csüng alá, ezért hálóviselőnek nevezték el. Illata nem éppen kellemes, rothadó húshoz hasonlít, legyek ezrei dongják körül. A fényképezése szinte lehetetlen, mert a gyors növekedés következtében csak homályos folt jelenik meg a képen.

október, Magyarország – Az úri házak szalonjaiban elterjedt a női biliárdozás, amely nem csak játék, de sport is. A folytonos mozgás fejleszti a test hajlékonyságát, ami a női szépség alappillére. Arról nem is beszélve, hogy dákóval a kezében sétáló, vagy a tomporát a lökés előtt megemelő nő látványa kivált festői és vérpezsdítő látvány a délutáni kábulatban dohányzó férfiközönség számára.

október, India – Hosszú kísérletezés után megkezdték a patkánybőr felhasználását. A kalkuttai üzemben gyártott bőrt főleg kesztyűkészítésre és könyvkötésre használták, ugyanis a közönséges házi patkány bőre rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkezik, szívós és simulékony. Egy nő, amikor megtudta, hogy a kezére húzott kesztyű patkányból készült, sikítva tépte le magáról. Egy csoport ezután azon dolgozott, hogyan lehetne elnémítani a leküzdhetetlen undort. A többség hajlott arra a megoldásra, hogy a patkánybőrt marhabőrnek kell nevezni.

november, Skócia – Egy külföldi jegyespár elunta a bürokratikus várakozást, és Skóciába utazott, ahol formalitások nélkül lehettek egymásé. Ám kiderült, hogy ehhez háromheti szárazföldi tartózkodásra van szükség. A ravasz pár utánaolvasott a rendeleteknek, és megtalálták a megoldást. A partoktól három mérföldnyire már eskethetett a pap. Kibéreltek egy hajót, megrakták násznéppel, pappal és tanúval, s mire otthon is sorra kerültek volna, kalandos skót esküvőt csaptak.

november, Kréta – A szigeten állt egy több ezer éves olajfa, melynek kerülete tizenhét méter, villámcsapás sújtotta ágai között temérdek gyümölcs termett, s a kydoniaiak Homérosz kortársának becézték. E fa tövében, termékenységet remélve, egész éjszakán át szeretkezett egy pár. A gyermek csakugyan megfogant, de akkor még nem tudták, hogy favágó lesz belőle.

november, Argentína – Buenos Aires kutyapiacán hatalmas összeget fizetett a férfi egy szép buldogért. Hazavitte, jóllakatta, ám másnapra a kutya szőrén-szálán eltűnt. A férfi napokig kerestette az embereivel, de nem találták sehol. A férfi azon morfondírozott, hogy vajon ellopták vagy megszökött. Az eszébe sem jutott, hogy van olyan rejtek a villájában, ahová elbújhatott.

december, USA – Amerika déli részén, a források partján növekedett egy különös fa, amely világított. A leveleken lévő mézgás anyag fényénél a legkisebb méretű betűk is jól olvashatók, a fa a legsötétebb éjszakában több mérföld távolságból is látható. Egy férfi cserepekben próbált fölnevelni néhány vesszőt, hogy éjjeli lámpának használja az ágya mellett, de a szégyellős felesége végül kirakatta az udvarra, mert nem lehetett őket lekapcsolni.

december, Németország – Borkum szigetén élt egy férfi, aki megvásárolta a hatalmas cethalak állkapcsait, kiszárította és preparálta őket, majd függőlegesen beásta a földbe. Ha lettek volna szomszédai, bizonyára irigyelték volna az ötletes kerítést.

december, Afrika – A meggazdagodás sajátos módját választotta az az amerikai férfi, aki vetítőgéppel és jó néhány filmtekerccsel elindult Afrikába, hogy mozielőadásokat tartson a bennszülötteknek. Belépődíjként színes és ritka madártollakat, elefántcsontot és -agyarakat fogadott el, melyeket később odahaza értékesített. A filmeken is túl akart adni, de azok már nem kellettek senkinek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top