+ Irodalom

Így mond köszönetet egy bukott képviselő

Egy bukott képviselőjelölt óriásplakáton mondott köszönetet a párizsi választóknak. Megköszönte, hogy nem választották meg, s ezzel árnyalták az önmagáról alkotott képet, bizonyítva, hogy nincs mit keresnie a politikában…

A XX. század története magyar sajtócikkek alapján – 1910 – a képeslapon Darjeeling 1910-ben

július, Törökország – A török urakat arra kötelezték, hogy a háremükben megbetegedett nőt elengedjék az orvoshoz. Eddig csak a kuruzsló láthatta őket, aki fűvel-fával és gyíkfarokkal gyógyította a betegségeket. Amikor a rendelet megjelent, a nők lélegzetvisszafojtva várták, ki lesz az első beteg.

július, Nepál – A Tibetbe betört kínai katonák elől Darjeelingbe menekült a Dalai Láma, s ha már ott volt, főlámává avatott egy tudóst. A szertartáson a tudós fejéhez érintette az arany ereklyetartó dobozát, amelyben Buddha néhány csontmaradványát őrizték. E szerencsés érintésnek köszönhetően átszállt a fejébe a próféta bölcsessége.

július, Franciaország – Egy bukott képviselőjelölt óriásplakáton mondott köszönetet a párizsi választóknak. Megköszönte, hogy nem választották meg, s ezzel árnyalták az önmagáról alkotott képet, bizonyítva, hogy nincs mit keresnie a politikában, s nyugodt szívvel térhet vissza az úri divat szakmába.

augusztus, Új-Guinea – A tengerszint feletti hatszáz méter magasságban eddig ismeretlen szerecsenekre bukkantak a kutatók; átlagosan egy méter huszonhét centiméter magasak, mosolygósak és barátságosak, viszont az észjárásuk nem túl bonyolult. De: a vadászathoz fához kötözött bambuszíjat használtak, amivel a gyanútlan állat a kötözékhez érve automatikusan lelövi magát. A fegyver pontos és halálos, ezért különleges jelzéssel látták el a fákat, ám ha háborús támadástól tartottak, eltávolították a jelzést. Azt viszont nem tudni, hogy a háború végén ki merészkedett visszaállítani a jeleket.

augusztus, Németország – Egy röbdenitzi házaspár ritka, ám annál örömtelibb pillanatai közé tartoztak azok az órák, amikor együtt látták a családot. Tíz fiúgyermekük volt. A csöppet sem széthúzó család fiai azonos foglalkozást választottak, mind katona lett. Egy kiadós nyáresti vacsora után magukra öltötték mundérjaikat. A családfő szemébe örömkönnyek szöktek, mikor a német hadsereg valamennyi fegyvernemét képviselve látta gyermekeiben.

augusztus, USA – A washingtoni államkincstár egyik hivatalnoka, elmerülve szakmája mélységeiben, feltalálta a papírpénz vegytisztítását, amellyel nem csak a koszt és a bacilusokat távolíthatták el, de a pénz anyaga is tartósabb lett. A kormány alig néhány hét alatt berendezte az állami bankótisztító intézetet, és ezzel együtt megszületett a pénzmosás fogalma.

szeptember, Franciaország – Dijon közelében egy léghajó ereszkedett a hajnali mezőre, s ugyanebben a pillanatban egy hatalmas fekete automobil gördült mellé, majd kisvártatva ládákat rakodtak át a kocsiról a hajóra. A szemfüles helyiek gyanút fogtak, és értesítették a csendőrséget. A földön és levegőben menekülő csempészbandát nem sikerült fülön csípni, ám a léghajó hátrahagyott kosarában temérdek órát találtak a ládák belsejében. A rejtélyes esetet még az is tetézte, hogy minden óra más időpontot mutatott.

szeptember, Anglia – A londoni dámák nem csak italban fogyasztották a teát, hanem papírba tekerve cigarettának. A fővárosi színésznők ezen a héten is rendeztek teaszívó összejövetelt, amelyen egyéb pletykatémák mellett azt is megtárgyalták, hogy az írónők, munkájuk természetének köszönhetően többet dohányozhatnak a színésznőknél, s hallatlan, hogy már napi húsz szál teacigarettánál tartanak.

szeptember, USA – A pittsburgh-i műépítészek olyan lakóházat emeltek, amelynek minden egyes része üvegből készült. Állításuk szerint ez a legegészségesebb építkezési mód, ugyanakkor nem tűzveszélyes, és az üvegtetőnek köszönhetően a vízálló képessége is kiváló. A kivitelezése olcsó, az áttetsző falakat nem kell festeni, ezért vélhetően a ház elterjedésével új foglalkozás után nézhetnek a szobafestők; elmehetnek fegyverkereskedőnek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top