+ Tudomány

Nyelvészeti tudományos kutatásokra tudják használni a közösségi oldalakat

Egy belga tudóscsoport a közösségi média nyújtotta lehetőségeket felhasználó új kutatással megállapította, hogy húszéves korukra az angol anyanyelvű amerikaiak szókincse 42 ezer szóból áll.

Egy belga tudóscsoport a közösségi média nyújtotta lehetőségeket felhasználó új kutatással megállapította, hogy húszéves korukra az angol anyanyelvű amerikaiak szókincse 42 ezer szóból áll.

A Science Daily tudományos portál által ismertetett kutatás vezetője, Marc Brysbaert professzor (a képen), a Ghenti Egyetem tudósa elmondta: kutatásuknak az adott nagy lökést, amikor egy holland televízió megbízásából országos szókincsfelmérést végeztek, és a televízión közzétett tesztet egy hét alatt több mint 300 ezer holland töltötte ki.

Látva az emberek érdeklődését, a csoport az angol és spanyol szókincs felmérését is elvégezte. Az angol tesztet már majdnem egymillióan töltötték ki. A mindössze négy perces felmérést a Facebook és a Twitter segítségével végezték, és a kutatók arról számoltak be, hogy példátlan mennyiségű információhoz jutottak.

A professzor elmondta: a teszthez azt a 62 ezer szóból álló listát használták, amelyet ő és csoportja állítottak össze. Mivel maguk alkották ezt a szótárt, nem kellett figyelembe venniük a kereskedelmi forgalomban lévő szótárak szerzői jogi megszorításait, és az ő listájukat szabadon használhatja bárki a kutatásaihoz.

A teszt nagyon egyszerű: a válaszadót arra kérik, hogy a képernyőn megjelenő szóról állapítsa meg, hogy egy létező angol szó-e. Minden tesztben 70 szó és 30 olyan betűcsoport van, amely szónak látszik ugyan, de valójában nem létező szó.

A szókincsfelmérést kitöltőktől az életkorukat, nemüket, iskolai végzettségüket és anyanyelvüket is megkérdezik a tesztben. Ezeknek az adatoknak a birtokában tudta megállapítani a kutatócsoport, hogy egy átlagos, angol anyanyelvű amerikai húsz éves korára 42 ezer szót ismer, ez a szókincs a későbbiekben egyre nő, így hatvanéves korára mintegy 6000 szóval bővül a tudása.

Brysbaert professzor azt tervezi, hogy tovább pontosítja a tesztet, és töb

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top